Zien en doen

ZIEN EN DOEN

Voor zowel groepen als individuen organiseert het Buitenmuseum diverse activiteiten op maat. Een greep uit de mogelijkheden:

De Haagse Gouden Eeuw, in woord en beeld, in klank en kleur

Het jaarprogramma 2019-2020 van het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag is gericht op De Haagse Gouden Eeuw, in woord en beeld, in klank en kleur. Het themajaar is op 8 februari 2019 geopend en loopt tot 8 februari 2020.

Den Haag speelt in de Gouden Eeuw een prominente rol in de Republiek. Het was de Hofstad, het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. Aan de hand van de Dunne Bierkade en haar directe omgeving is het verhaal over de Gouden Eeuw goed te vertellen. Beleef hier de Gouden Eeuw met lezingen, proeverijen, tentoonstellingen, workshops, rondleidingen, boottochten, wandelingen en fietstochten.

Let op onderstaand programma is ook voor groepen vanaf 8 personen te boeken. Vraag naar de mogelijkheden: 070 3220487.

Naast deze programma-onderdelen kunt u ook weer bij ons terecht voor een gids die u en uw gezelschap meeneemt voor:

a. een wandelarrangement door Den Haag (tijdens de Gouden Eeuw)

b. een wandeling door de Haagse Haven

c. diverse workshops (vanitas schilderen, bloemstilleven schilderen, tegelworkshop)

d. Moorddiner in de Gouden Eeuw

1. Rondleiding in museum: Ontmoet de Hollandse Meesters – april t/m eind september

Welkom in het huishouden van Jan Steen! Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje van Den Haag aan de Dunne Bierkade en omgeving en bestaat uit een aantal zeer fraaie parels. Hier woonden en werkten wereldberoemde schilders, zoals Jan Steen, Jan van Goyen en Paulus Potter. Voel je thuis bij de Hollandse Meesters.

2. Dag van de Haagse Geschiedenis – 13 april 2019

Zaterdag 13 april 2019 is de jaarlijkse dag van de Haagse Geschiedenis op het Plein. Dit maal is het de GOUDEN Dag van de Haagse Geschiedenis. Laat je helemaal onderdompelen in onze zeventiende eeuw door de activiteiten van talloze erfgoedinstellingen en musea en doe bijvoorbeeld mee met de instaprondleiding door het huis van Paulus Potter en Jan van Goyen. Kaartverkoop op het Plein.

3. Wandeling Vergeten vrijheid ‘Spinoza in verzet’ – 4 mei 2019

Op 4 mei wordt een wandeling georganiseerd in het kader van de Haagse Vrijheidsweken door Centrum Den Haag. De wandeling voert langs het graf, het beeld en het huis van een van onze grote vrijheidsdenkers, Spinoza. We staan stil bij het erfgoed en de denkbeelden van Spinoza en andere denkers uit 16e/ 17e eeuw, zoals Thomas More en Erasmus. Halverwege bezoeken we het Jan van Goyenhuis. De landschapsschilder Jan van Goyen was tevens ondernemer en liet het huis bouwen waar Spinoza zijn beroemdste werk ‘De Ethica’ heeft geschreven.

4. Het huiskamerconcert ‘Concerto deel donne’ – 19 mei 2019

Op 19 mei genieten we van barokmuziek van o.a. Monteverdi (1567 -1643) en Caccini (1551 – 1618) in de huiskamers van hun Hollandse tijdgenoten: de schilders Paulus Potter, Jan van Goyen en Jan Steen. De muziek wordt uitgevoerd door het barokensemble Il concerto delle donne*. Het allereerste ”Concerto delle donne” is ontstaan aan het hof in Ferrara in 1580, in de overgang van de late renaissance naar barok.  Deze kleine concerten (zang en instrumentaal) van zeer getalenteerde (hof)dames voor intimi, krijgen tot heden veel navolging.

5. Lezing trekschuit ‘Intercity van de Gouden Eeuw’ – 26 mei 2019

In de Gouden Eeuw werd de infrastructuur aangelegd voor het openbaar vervoer van passagiers over water met de trekschuit, een door een paard voortgetrokken boot. Het is de voorloper van de intercity. Betaalbaar, snel en betrouwbaar vervoer, dat de belangrijke steden in de Republiek met elkaar verbond. Met een strak vaarschema en een behoorlijk hoge frequentie aan vaarten was het een belangrijke en succesvolle vinding uit de Gouden Eeuw, waar jaarlijks duizenden mensen gebruik van maakten.

6. Bouwen aan vrijheid, een bijzondere architectuurrondleiding – 15 juni

Het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag organiseert op 15 juni, de Dag van de Architectuur, een rondleiding met het thema ‘Bouwen aan Vrijheid’. Centraal staat het Hollands Classicisme van de Gouden Eeuw in het algemeen en de bouwkunst van Van Balckeneynde in het bijzonder.

De rondleiding begint en eindigt in het Paulus Potterhuis aan de Dunne Bierkade 17 en brengt ons in woonhuizen van roemruchte Hollandse Meesters zoals de projectontwikkelaar en landschapsschilder Jan van Goyen. Speciale aandacht gaat uit naar de paleizen en (buiten)huizen die de stadstimmerman Van Balckeneynde bouwde in en rond Den Haag. Stadhouder Frederik Hendrik prins van Oranje (1584-1647) en zijn secretaris Constantijn Huygens (1596-1687) lieten grootschalige bouwprojecten uitvoeren. Vaak was Van Balckeneynde hiervan de aannemer/architect. De ontwikkeling van de architectuur in Den Haag bloeide als nooit te voren. Veel toonaangevende gebouwen werden opgetrokken in de stijl van het Hollands Classisisme. Hierbij werden ideeën uit de renaissance (Andrea Palladio) en de architectuur uit de klassieke oudheid (Vitruvius) met de Hollandse baksteenarchitectuur gecombineerd. De rondleiding begint met een diapresentatie, een inleiding in de architectuur van de Gouden Eeuw..

7. Jan Steens’ liefdesverhaal uit de Gouden Eeuw- 19 september 2019

Op Het is 370 jaar geleden dat de beroemde schilder Jan Steen met Margriet van Goyen, de dochter van de Hollandse Meester Jan van Goyen trouwde. Dit liefdesverhaal gaat over Jan Steen en zijn schoonfamilie. Het speelt zich af op de Dunne Bierkade in het huis van Jan van Goyen. Het is emotioneel, spannend en vooral bijzonder en past helemaal in de sfeer van de Gouden Eeuw, waarbij zowel extreme welvaart als armoede, ondernemerssucces en -falen grote gevolgen hebben en tot persoonlijke drama’s kunnen leiden.

8. Lezing, rondleiding en workshop – Een kijkje in de keuken bij de oud-Hollandse tegelcollectie – 28 september 2019 

Op 28 september kunt u een kijkje in de keuken van het Van Balkeneynde Huis nemen. De keuken is een van de blikvangers van het Buitenmuseum. Geuren en smaken uit de Gouden Eeuw komen je tegemoet. In de zeventiende eeuw werden huizen van rijke burgers van plint tot plafond gedecoreerd.Op deze rondleiding nemen we de oud-Hollandse tegels uit de keuken van het van Balckeneynde Huis onder de loep. Hoe Hollands zijn tegels? en hoe is de collectie de tegels in het Van Balckeynde Huis tot stand gekomen? Het is mogelijk om deze rondleiding uit te breiden met een workshop ‘tegels beschilderen’.

9. Jan Steen op tafel, een food story art experience – 3 oktober 2019

Tijd voor een culinair feestje op de Dunne Bierkade! Met schilderijen en spreekwoorden van het werk van Jan Steen als leidraad is een zinnenstrelende en interactieve maaltijd samengesteld, waarbij er vanaf het voorgerecht tot het nagerecht een samenspel is van kunst en smaak. Een veelvoorkomend ingrediënt van de maaltijd is het Haagse bier van brouwerij De Kompaan.

11. Beleef de Gouden Eeuw in en rond Den Haag – diverse data in oktober

Den Haag is de stad van de Gouden Eeuw! Er is van deze historie nog veel te zien en te beleven. Zo kan u op de Dag van het Kasteel, 10 juni op bezoek in de huizen van de roemruchte historische personen zoals Jan Steen, Jan van Goyen en Paulus Potter. Na een rondvaart in het kielzog van de trekschuit uit de Gouden Eeuw meren we aan bij Huygens’Hofwijck, het buitenhuis van de beroemde secretaris Constantijn Huygens en zijn zoon, de wetenschapper Christiaan Huygens

13. Inleiding Van Gogh meets Van Goyen – 13 januari 2020 en op verzoek 

Speciaal op de geboortedag van Jan van Goyen organiseren we een ode aan Jan van Goyen door Vincent van Gogh. Het levensverhaal van de grote Haagse landschapskunstenaar wordt verteld in woord en beeld en is bovendien doorspekt van quotes van Van Gogh, die kernachtig en heel treffend verteld over de sfeer van de werken, de vernieuwende techniek, de vindingrijkheid van de kunstenaar en het kleurgebruik. Het betreft een korte lezing.

14. inleiding en workshops – de tulpenmanie – 3 februari 2020 en op verzoek

Denk je aan Holland, dan denk je aan tulpen. Het verhaal van de ‘Nederlandse’ tulp gaat terug tot de zestiende eeuw. Vanaf de Gouden Eeuw was de liefde van onze voorvaderen voor de tulp onstuitbaar. Van Goyen kocht helaas een partij op nadat de markt op 3 februari 1637 al was ingestort en was een vermogen kwijt. Tulpenbollen konden kort voor die datum nog de waarde van een grachtenpand hebben…Naast een korte lezing (inleiding) is er een workshop, georganiseerd door S.A.M.E.

Meer inspiratie? De Haagse Gouden Eeuw, in woord en beeld, in klank en kleur

Uniek in de geschiedenis van Den Haag is dat zoveel stichtingen, musea en erfgoedinstellingen zich hebben verenigd rond een gezamenlijk thema. Hoewel het themajaar aansluit op het landelijke thema ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ heeft het Haagse themajaar een geheel eigen DNA. Alle activiteiten staan vermeld op www.haagsehistorie.nl. Ook is er een gezamenlijke folder verschenen die in het Buitenmuseum te verkrijgen is.