Zien en doen

Twee Gouden Eeuwen

De Dunne Bierkade en de Paviljoensgracht zijn bijzonder. Uniek dat in de loop der eeuwen zoveel beroemde schilders in huizen van het Buitenmuseum gewoond hebben. Twee Gouden Eeuwen aan schilderkunst vonden hier zijn oorsprong. Zowel in de 17de als in de 19de eeuw was hier het broednest van creativiteit. Ons jaarprogramma sluit in 2020 hierop aan.

Den Haag speelt een prominente rol in Nederland. Het is de Hofstad, het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. Beleef de Gouden Eeuwen in het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag met lezingen, proeverijen, tentoonstellingen, muziekperformances, workshops, rondleidingen, boottochten, wandelingen en fietstochten.

Let op onderstaand programma is ook voor groepen vanaf 8 personen te boeken. Vraag naar de mogelijkheden: 070 3220487.

Naast deze programma-onderdelen kunt u ook weer bij ons terecht voor een gids die u en uw gezelschap meeneemt voor:

a. een wandelarrangement door Den Haag (tijdens de Gouden Eeuw)

b. een wandeling door de Haagse Haven

c. diverse workshops (vanitas schilderen, bloemstilleven schilderen, tegelworkshop)

d. Moorddiner in de Gouden Eeuw

Rondleiding in museum: Ontmoet de Hollandse Meesters

Welkom in het huishouden van Jan Steen! Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje van Den Haag aan de Dunne Bierkade en omgeving en bestaat uit een aantal zeer fraaie parels. Hier woonden en werkten wereldberoemde schilders, zoals Jan Steen, Jan van Goyen en Paulus Potter. Voel je thuis bij de Hollandse Meesters.

Wandeling Spinoza

Op 4 en 9 mei wordt een wandeling georganiseerd in het kader van de Haagse Vrijheidsweken door Centrum Den Haag. De wandeling voert langs het graf, het beeld en het huis van een van onze grote vrijheidsdenkers, Spinoza. We staan stil bij het erfgoed en de denkbeelden van Spinoza en andere denkers uit 16e/ 17e eeuw, zoals Thomas More en Erasmus. Halverwege bezoeken we het Jan van Goyenhuis. De landschapsschilder Jan van Goyen was tevens ondernemer en liet het huis bouwen waar Spinoza zijn beroemdste werk ‘De Ethica’ heeft geschreven.

Bouwen aan vrijheid, een bijzondere architectuurrondleiding

Het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag organiseert op 20 juni, de Dag van de Architectuur, een rondleiding met het thema ‘Bouwen aan Vrijheid’. Centraal staat het Hollands Classicisme van de Gouden Eeuw in het algemeen en de bouwkunst van Van Balckeneynde in het bijzonder.

Lezing, rondleiding – Een kijkje in de keuken bij de oud-Hollandse tegelcollectie – 27 september 2019 

Op 27 september kunt u een kijkje in de keuken van het Van Balkeneynde Huis nemen. De keuken is een van de blikvangers van het Buitenmuseum. Geuren en smaken uit de Gouden Eeuw komen je tegemoet. In de zeventiende eeuw werden huizen van rijke burgers van plint tot plafond gedecoreerd.Op deze rondleiding nemen we de oud-Hollandse tegels uit de keuken van het van Balckeneynde Huis onder de loep. Hoe Hollands zijn tegels? en hoe is de collectie de tegels in het Van Balckeynde Huis tot stand gekomen? Het is mogelijk om deze rondleiding uit te breiden met een workshop ‘tegels beschilderen’.

Van Gogh meets Van Goyen 

Het levensverhaal van de grote Haagse landschapskunstenaar wordt verteld in woord en beeld en is bovendien doorspekt van quotes van Van Gogh, die kernachtig en heel treffend verteld over de sfeer van de werken, de vernieuwende techniek, de vindingrijkheid van de kunstenaar en het kleurgebruik. Het betreft een korte lezing.

Inleiding en workshops – de tulpenmanie – 3 februari 2021 en op verzoek

Denk je aan Holland, dan denk je aan tulpen. Het verhaal van de ‘Nederlandse’ tulp gaat terug tot de zestiende eeuw. Vanaf de Gouden Eeuw was de liefde van onze voorvaderen voor de tulp onstuitbaar. Van Goyen kocht helaas een partij op nadat de markt op 3 februari 1637 al was ingestort en was een vermogen kwijt. Tulpenbollen konden kort voor die datum nog de waarde van een grachtenpand hebben…Naast een korte lezing (inleiding) is er een workshop, georganiseerd door S.A.M.E.