Wandeling Historische haven

Wandel mee met een gespecialiseerde gids door het havenkwartier van weleer

Tijdens deze wandeling schenken we aandacht aan het vaarverleden van Den Haag.  Ga mee met onze gids en loop door het havengebied van weleer. Wat is er nog over van het grachtenstelsel? Waar vertrokken de trekschuiten? en Welke binnenvaartschippers hebben er in het havenkwartier hun bedrijven gehad? We maken een korte wandeling in het havenkwartier in het historische centrum van Den Haag, lopen langs museumschip ‘Hendrina Johanna’ (1905), de 400 jaar oude grachten en de vele panden waar beurtschippers hun bedrijfsvoering hadden. De gids geeft u een goede sfeerimpressie van het (wel)varende Den Haag. 

De Gouden Eeuw

Speciaal in 2019, voor het themajaar Haagse Gouden Eeuw, in woord en beeld – in klank en kleur, ligt de nadruk van de wandeling op de Gouden Eeuw.

De Dunne Bierkade maakte deel uit van de Zuid Singelgracht. Tijdens het Twaalfjarig Bestand werd op initiatief van Prins Maurits (1567-1625) een grachtengordel rond Den Haag gegraven. Het was een verdedigingsgordel, maar aangezien er geen forten en andere versterkingen waren stelde het militair gezien weinig voor. Het water speelde in het Den Haag vanaf de Gouden Eeuw om een andere reden een grote rol, namelijk voor de infrastructuur. De grachten, de binnenhavens en de aan het water gelegen markten vormden de centra van het vervoer van goederen en personen. Het havengebied bij de Bierkade en Dunne Bierkade was belangrijk voor het vervoer, de handel en nijverheid. De Bierkade was de haven van den Haag en in de Gouden Eeuw ook ’t Packhuys van het bier’. Op het Zieken en het Spui vertrokken de trekschuiten voor het passagiersvervoer. De bewoners uit dit havenkwartier, schilders zoals Jan van Goyen, maar ook de negentiende eeuwse kunstenaar Bartholomeus van Hove (1790 -1880) schilderden talloze malen deze trekschuiten. Het beeld dat wij van de trekvaart en de trekschuit hebben is door deze schilders vorm gegeven.

Praktische informatie:

Wanneer: Elke eerste donderdag van de maand en voor groepen in overleg

Tip: De wandeling is goed te combineren als intermezzo bij een vergaderarrangement.

Duur: 1 uur 

Prijs: €9,50 per persoon bij een minimum van 6 personen

Locatie: start Paulus Potterhuis Dunne Bierkade 17, 2512 BC Den Haag 

Extra’s: De wandeling kan tegen meerprijs uitgebreid worden met een bezoek aan de Hagenaar Hendrina Johanna (1905) of een ontvangst met koffie/thee in het oude pand van de Haagsche Stoomboot Maatschappij (Jan van Goyenhuis).

Boeken: tickets in de ticketshop en voor groepen: 070 3220487 of buitenmuseum@gmail.com