Wandelarrangement ‘Haagse streken van Vincent van Gogh’

Wandelarrangement ‘Haagse streken van Vincent van Gogh’

 

In het najaar van 2020 (vanaf 24 september tot eind oktober) worden er voor kleine groepjes en huishoudens wandelingen georganiseerd door de Vincent van Gogh Experience.

Het is in 2020 150 jaar geleden dat Van Gogh in Den Haag kwam wonen. Bijna zes jaar woonde en werkte Vincent van Gogh in Den Haag en omstreken. Met dit wandelarrangement van drie kilometer volg je hem op de voet. Met brieven, aquarellen, tekeningen en zijn eerste schilderijen in de hand ontdek je de buurt van Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh wilde in zijn Haagse jaren graag een schilder van de Haagse School worden en zelfs na enkele jaren hard geploeterd te hebben om als aspirant-kunstenaar het vak onder de knie te krijgen, zijn de ambities nog niet verminderd. Hij had veel contact met zijn ambtsgenoten, de schilders van de Haagse School. Zo ging hij korte tijd in de leer bij zijn aangetrouwde neef Anton Mauve en gaf Jan Hendrik Weissenbruch hem aanwijzingen. Toch paste hij niet helemaal binnen de stroming. De stad en haar arme bevolking, daar ging zijn ware hart naar uit.

Den Haag was een stad in ontwikkeling, met een groot verschil in rangen en standen, een stad van schrijnende armoede en overvloedige rijkdom. De industrialisatie bracht naast welvaart ook veel sociale ellende met zich mee. Wilt u met hem deze stad ontdekken? dan bent u hier op het juiste adres.

In zijn Haagse periode stond de vorming centraal. Hij richtte zich op de tekenkunst en op het maken van aquarellen en olieverfschetsen. Van Gogh ontwikkelde een beeldtaal, waarbij perspectief, proportie en compositie aan zeggenschap wonnen. Hij experimenteerde met kleur, materiaal en formaat. Het was een autodidactische reis, die de kunstenaar Van Gogh vormde, niet geïsoleerd, maar wel zelfstandig.

In deze wandeling gaan we niet alleen in op de mens Van Gogh, maar ook op de ontwikkeling van Van Gogh als kunstenaar. In hoeverre is hij Den haag schatplichtig?

Praktische informatie

   • Donderdag 10.30 uur en 14.00 uur en zaterdag om 10.30 uur en voor groepen op willekeurige tijdstippen na overleg: 070 3220487
   • Duur: tussen 1,5 uur en 2 uur
   • Prijs: €12,50 per volwassenen, €9,50 per kind
   • Vertrek: VVV Den Haag, Spui 68. Voor groepen meer mogelijkheden voor maatwerk, bijvoorbeeld vertrek vanaf het Buitenmuseum of wandelen in Scheveningen.
   • Eind: Dunne Bierkade 17
Reserveren
Tickets voor de het wandelarrangement zijn te reserveren via de volgende manieren:       

 • Telefonisch boeken en contant betalen in het Buitenmuseum: 070 3220487. Bij telefonisch reserveren kan er in het Buitenmuseum worden betaald met pin of contant. Hier worden geen extra kosten in rekening gebracht.
 • Eerst telefonisch reserveren en dan via de website betalen: www.hofcultuur.nl kaarten wandeling Haagse streken van Vincent van Gogh.