Wandelarrangement Gouden Eeuw

Hoogtepunten uit de Gouden Eeuw

Den Haag speelt in de Gouden Eeuw een prominente rol in de Republiek. Het was de Hofstad, het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. We beginnen de wandeltocht aan de Dunne Bierkade 17. Onze wandeling door Den Haag van de Gouden Eeuw begint met het stadsgezicht van Jan van Goyen van Den Haag (replica), waar talloze ‘nieuwe’ gebouwen op staan afgebeeld.

Grachtenpanden

Aan een typisch Hollandse gracht, vlakbij de binnenhaven van Den Haag liggen grachtenpanden waar het familieleven van de wereldberoemde Hollandse Meesters  als Jan van Goyen (1596-1656), Paulus Potter (1625-1654) en Jan Steen (1625/26-1679) zich afspeelde. Deze schilders zijn Den Haag schatplichtig geweest voor hun schilderkunstige ontwikkeling.

Hollands classicisme

Stadhouder Frederik Hendrik prins van Oranje (1584-1647) en zijn secretaris Constantijn Huygens (1596-1687) vroegen de beste architecten om voor hen te bouwen. Dit heeft zijn sporen nagelaten in het huidige Den Haag. Het succesvol duo, de schilder-architect Pieter Post en Claesz. en technisch onderlegd architect Van Balckeneynde bouwen talloze gebouwen in de stijl van het zogenaamde Hollands classicisme, een op de klassieke Romeinse bouwkunst geënte bouwstijl.

Wandeling

Vanuit het Jan van Goyenhuis voert de wandelroute langs de grachtengordel die door prins Maurits werd gegraven ten tijde van de tachtig jarige oorlog. Via het huis van de stadsarchitect Van Balckeneynde, de filosoof Baruch de Spinoza en de uitvinder Simon Stevin lopen we naar de Prinsegracht. We lopen langs diverse bestuursorganen van de Republiek om uiteindelijk op het Plein aan de voet van de Vader des Vaderlands met zijn trouwe viervoeter te eindigen.

De hoofdrol is weggelegd voor de bewoners van het Buitenmuseum.

Wie, wat, waar

Tijd: Voor groepen en groepjes kunt u deze wandeling boeken op elk gewenst tijdstip mits de beschikbaarheid dat toelaat.

Duur: 1,5 uur (waarvan een half uurtje ontvangst met koffie/thee)

Prijs: €15,50 per volw. €12,50 per kind

Reserveren: 070 3220487 of buitenmuseum@gmail.com 

Extra: Ontvangst met koffie/thee een half uur van tevoren in het Buitenmuseum

Aantal personen: vanaf 6 personen.