Wandelarrangement Gouden Eeuw

Hoogtepunten uit de Gouden Eeuw

Den Haag speelt in de Gouden Eeuw een prominente rol in de Republiek. Het was de Hofstad, het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. We beginnen de wandeltocht in het Jan van Goyenhuis aan de Dunne Bierkade. Onze wandeling door Den Haag van de Gouden Eeuw start hier met een ontvangst met koffie/thee en koek en een eerste blik op het stadsgezicht van Jan van Goyen (replica) van Den Haag, waar talloze prominente gebouwen op staan afgebeeld.

Grachtenpanden

Aan een typisch Hollandse gracht, vlakbij de binnenhaven van Den Haag liggen grachtenpanden waar het familieleven van de wereldberoemde Hollandse Meesters  als Jan van Goyen (1596-1656), Paulus Potter (1625-1654), Jan Steen (1625/26-1679) en Jacques de Claeuw (1623-1694) zich afspeelde. Deze schilders zijn Den Haag schatplichtig geweest voor hun schilderkunstige ontwikkeling

Hollands classicisme

Stadhouder Frederik Hendrik prins van Oranje (1584-1647) en zijn secretaris Constantijn Huygens (1596-1687) probeerden de beste architecten aan zich te binden. Dit heeft zijn sporen nagelaten in het huidige Den Haag. Het succesvol duo, de schilder-architect Pieter Post en Claesz. en technisch onderlegd architect Van Balckeneynde bouwen talloze gebouwen in de stijl van het zogenaamde Hollands classicisme, een op de klassieke Romeinse bouwkunst geënte bouwstijl.

Wandeling

Vanuit het Jan van Goyenhuis voert de wandelroute langs de grachtengordel die door prins Maurits werd gegraven ten tijde van de tachtig jarige oorlog. Via het huis van de stadsarchitect Van Balckeneynde, de filosoof Baruch de Spinoza en de uitvinder Simon Stevin lopen we naar de Prinsegracht. We lopen langs diverse bestuursorganen van de Republiek om uiteindelijk op het Plein aan de voet van de Vader des Vaderlands met zijn trouwe viervoeter te eindigen.

De hoofdrol is weggelegd voor de bewoners van het Buitenmuseum.

Duur van arrangement en prijzen?

Het arrangement is inclusief ontvangst met koffie/thee in het Buitenmuseum.

Het ontvangst met koffie/thee en koek en de instaprondleiding duurt een uur en de wandeling duurt anderhalf uur; Dus: tweeënhalf uur.

Prijzen afhankelijk van wensen vanaf €24,50 per persoon, vanaf 8 personen.