Schilder- en/of creatieve workshop Tulpenmanie

Workshop en inleiding

De tulp wordt gezien als het nationaal product van Holland. In de Gouden Eeuw was de liefde voor de tulp onstuitbaar. Tulpenhandel mondt uit in windhandel, een ware ‘tulpenmanie’ doet zich voor. De Hollandse Meester Van Goyen (1596-1656) kocht tijdens de ‘tulpengekte’ jammerlijk een partij op nadat de markt op 3 februari 1637 al was ingestort en was een vermogen kwijt. Kwam het nog goed met de financiële situatie van Van Goyen? Tijdens deze activiteit combineren we een korte historische inleiding en rondleiding door de stijlkamers van de Hollandse Meesters (o.a. atelier) met of een schilderworkshop of een creatieve workshop ‘tulpen maken’. 

Schilderworkshop

Jan van Goyen had naast Jan Steen nog een tweede schoonzoon, Jacques de Claeuw. De Claeuw was één van de zeventiende-eeuwse bloemenschilders en werd vooral bekend vanwege zijn vanitas-schilderijen, stillevens waarbij tal van symbolen, zoals de menselijke schedel wijzen op ijdelheid en vergankelijkheid. Na het ineenstorten van de tulpenmarkt hebben de bloemstillevens met geschilderde tulpen, vanwege de vergankelijkheid van de mooie en dure tulp en het verband met het snelle verlies van geld en goederen, ook een sterke link met de vanitas gedachte.

Tijdens de schilderworkshop schilderen we een vanitas-stilleven met de tulp in de hoofdrol.

Creatieve workshop ‘tulpen maken’ 

De schoonheid van de tulp als stilstaand beeld in de tijd, dat is het onderwerp van de culinaire workshop ‘tulpen maken’ Knutselmaterialen zijn lekkernijen en deelnemers maken zelf een kleurenpalet aan exotische tulpen. In het atelier van Jan van Goyen, zullen een aantal werken van Jacques de Claeuw ons tot voorbeeld dienen.

Meer informatie

Wanneer: op aanvraag

Waar: Dunne Bierkade 17, 2512 BC Den Haag

Duur: dagdeel

Prijs: € 29,50 per persoon (minimaal 10 personen), exclusief materiaal.

Vooraf reserveren is noodzakelijk

Boeken: Telefoon (031)70– 322 04 87 of buitenmuseum@gmail.com