Thuis in de Gouden Eeuw

Welkom in het huishouden van Jan Steen! Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje van Den Haag aan de Dunne Bierkade en omgeving en bestaat uit een aantal zeer fraaie parels. Hier woonden en werkten een de architect Van Balckeneynde, de filosoof Spinoza en tal van Hollandse Meesters, zoals Jan van Goyen, Paulus Potter en Jan Steen. Maar dit was ook het woongebied, een prachtig oud Hollands hofje en unieke stijltuinen doen ons hier aan herinneren. Tijdens dit arrangement bezoeken we drie van deze parels. Welke? in ieder geval het huis van Paulus Potter, Jan van Goyen en Jan Steen.

Het Van Balckeneynde Huis (facultatief)

Het Van Balckeneynde Huis is het woonhuis van de stadstimmerman uit de Gouden Eeuw. Dit fraaie stadspaleis ligt aan de mooiste gracht van Den Haag. Wanneer u hier over de drempel stapt bent u in de Gouden Eeuw.
Van Balckeneynde was de bouwer van veel Haagse paleizen en het Catshuis.

Het huis van Jan van Goyen en Jan Steen (vast onderdeel)

Dit is het woonhuis van Jan van Goyen, de landschapsschilder. Hier maakte de Hollandse Meester honderden schilderijen, waaronder een bijna vijf meter groot stadsgezicht van Den Haag in de Gouden Eeuw. Het huis was ook de thuisbasis voor zijn handel. Jan van Goyen handelde in huizen, grond, tulpen, schilderijen en andere kostbaarheden.

Jan Steen trouwde met de dochter van Jan van Goyen en woonde jarenlang in Den Haag. Het huishouden van Jan Steen is een gevleugelde uitdrukking voor een rommelig interieur. Hijzelf, maar ook zijn vrouw, Margriet van Goyen en zijn kinderen komen vaak voor in deze huishoudens. Attributen uit deze en andere schilderijen van Jan Steen zijn terug te vinden in de stijlkamers van het Jan van Goyenhuis. Het atelier en de bedstede zijn heel schilderachtig.

Het Paulus Potterhuis  (vast onderdeel)
De dierenschilder Paulus Potter huurde dit voorname pand van zijn buurman, Jan van Goyen. Hier schilderde Paulus Potter het landschap op zijn beroemdste schilderij ‘De Stier’. Paulus Potter trouwde met zijn buurmeisje, Adriana van Balckeneynde.

Spinoza Huis (niet binnen)

Jan van Goyen liet op de Paviljoensgracht nog een huis bouwen. Later zoude beroemde filosoof Baruch de Spinoza hier op zolder de ‘Ethica’ schrijven.

Het Heilige Geesthofje (facultatief)

Het is waarschijnlijk het mooiste en oudste hofje van Den Haag, het Heilige Geesthofje vindt u aan de Paviljoens- gracht. Er is onder andere een fraaie regentenkamer uit 1647. Al eerder, in 1616 werd het opgericht. Misschien is dit wel een van de fraaiste parels van Den Haag.

• Wanneer:  zaterdag en zondag in 2019 april t/m oktober om 12.30 en 14.30 uur. Reserveren verplicht.
  • Van tevoren boeken is verplicht: telefonisch 070 3220487 of bij de VVV/The Hague Marketing (aan de balie of online)
  • Duur:  ongeveer anderhalf uur
  • Prijs: €12,00 voor volwassenen, €9,00 voor kinderen
  • Locatie: Paulus Potterhuis Dunne Bierkade 17