Wandeling Spinoza 24 april, 4 en 9 mei

Wandeling Vergeten vrijheid 75 jaar – Spinoza – 4 mei

Wandeling door centrum Den Haag, de voormalige Joodse Buurt. Loop mee langs het graf, het beeld en het huis van Benedictus de Spinoza (1632 – 1677), één van onze grote vrijheidsdenkers, altijd op zoek naar ware vrijheid.

We leven al 75 jaar lang in vrijheid, wat betekent dat. In het Jan van Goyenhuis (Buitenmuseum) staan we stil bij de vraag wat doe jij om je vrijheid te behouden?

Spinoza en Den Haag (Buitenmuseum)

Op de Paviljoensgracht woonde vanaf 1669 een aantal jaren de beroemdste filosoof van Nederland, Spinoza. Hij schrijft hier aan de Ethica, zijn meesterwerk, waarin hij op een wiskundige manier aantoont dat God overal aanwezig is: in de natuur, de mensen, de dieren en het heelal. Iets wat in het tolerante Nederland toch te gevaarlijk was om te publiceren. Het boek is dan ook pas na zijn dood uitgegeven.
Spinoza is getuige van de de opgelopen spanningen in het rampjaar 1672. Het is het einde van de Gouden Eeuw. Het volk is redeloos, de regering radeloos, en het land reddeloos. Er is een economische crisis, de Republiek wordt van allerlei kanten binnengevallen en het land is bijna bankroet. Raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis de Witt worden in deze oplopende spanningen vermoord door een groep Oranjegezinde burgers. Spinoza is diep geschokt en wil een poster ophangen met de tekst ’ultimi barbarorum’: jullie zijn de ergste barbaren. Hij wordt tegengehouden door zijn huisbaas.

Haagse Vrijheidsweken

Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid. Die vrijheid is kostbaar en niet vanzelfsprekend en moet continu onderhouden en besproken worden. Om dit te realiseren slaan verschillende Haagse instellingen de handen ineen en organiseren elk jaar in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival de Haagse Vrijheidsweken.

De Haagse Vrijheidsweken is de overkoepelende titel van een serie activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Van vrijdag 12 april tot en met zondag 5 mei staan ongeveer 50 activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten.

Kosten:
€15,00 p.p. (incl. koffie/thee)

Data:

Vrijdag 24 april 11.00 uur – 13.00 uur

Maandag 4 mei  17.30 uur – 19.30 uur               

Zaterdag 9 mei 11.00 uur – 13.00 uur

Start bij Nieuwe Kerk / eindpunt Dunne Bierkade

15 euro pp (incl. koffie en koek)

Boeken:

070 3220487 Buitenmuseum