Spinoza-routes in Zuid-Holland

Spinoza-routes in Zuid-Holland

Spinoza (1632-1677) is de bekendste filosoof van Nederland. Zijn denkbeelden over de vrijheid van meningsuiting, democratie en het spanningsveld tussen kerk en staat zijn nog steeds actueel. Zijn werk is vernieuwend en baanbrekend. Op 23-jarige leeftijd wordt hij verstoten uit de joodse gemeenschap. Hij vertrekt uit Amsterdam naar Rijnsburg en verhuist later naar Voorburg en daarna naar Den Haag. Er zijn verschillende routes van Spinoza in Zuid-Holland. Het zijn wandel-, fiets- en vaartochten. In deze route worden de diverse woonplaatsen van Spinoza en zijn tijdgenoten gecombineerd. Den Haag, Voorburg, Leiden en Rijnsburg worden in deze route verbonden.

De routes:

a. In het kielzog van Spinoza in Leiden, Oegstgeest, Rijnsburg en Valkenburg 

b. In het kielzog van Spinoza in Leiden, Voorschoten, Leidschendam en Voorburg 

c. In het kielzog van Spinoza van Voorburg naar Den Haag 

d. Buitenmuseum, in de voetsporen van Spinoza in Den Haag

De audiotours zijn een product van Stichting de Ooievaart. Het project ‘In het kielzog van Spinoza’ is een samenwerkingsproject van Stichting de Ooievaart, het Buitenmuseum in Den Haag, Vereniging Het Spinozahuis en het Humanistisch Verbond Haaglanden.

De tours zijn financieel mogelijk gemaakt door:

De Erfgoedlijn Trekvaarten van de provincie Zuid-Holland.

Alle routes staan op een andere website en op Izi.Travel. Hier vindt u de link (vanaf de opening van het project 30 juli 2021).

Buitenmuseum, in de voetsporen van Spinoza in Den Haag

In deze audiotour staat Den Haag centraal. Den Haag speelde in de Gouden Eeuw een prominente rol in de Republiek. Het was de Hofstad, het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. We plaatsen Spinoza in de dynamische wereld van de 17de eeuw. De tocht gaat door zijn buurt, langs zijn huis en zijn graf. Net als Spinoza waren de kunstenaars en wetenschappers die hier woonden stuk voor stuk vernieuwers. Waren zij een product van hun tijd of was de tijd een product van hun vindingrijkheid? Conflict, filosofie, theologie, kunst, politiek en wetenschap staan centraal.

Deze audiotour is opgezet als wandeltocht. De tocht is ongeveer 2 km. U kunt tevens een gids huren bij het Buitenmuseum om de tocht te maken. Bel hiervoor: 070 3220487.

QR- CODE NAAR IZI.TRAVEL, AUDIOTOUR