Oranje-Nassau aan de Dunne Bierkade – 22 september

Oranje-Nassau aan de Dunne Bierkade

Uitverkocht, maximale groepsgrootte bereikt.

‘Op de gesondheyt van het nassaus basie, in de eene hant het rapier, in de anderen hant het glaesie.’  – Jan Steen

De zondag na Prinsjesdag, op 22 september gaan we tijdens een korte lezing in op schilderijen, kunstvoorwerpen en gebouwen die verband houden met Oranje-Nassau. We komen er al snel achter dat deze sporen niet ophouden bij de Gouden Eeuw. Deze korte lezing wordt gecombineerd aan het Paulus Potterhuis, Jan van Goyenhuis en Van Balckeneynde Huis.

Hollandse Meesters

De link van de Hollandse Meesters die hier hebben gewoond met het huis van Oranje-Nassau is opvallend. De panden aan de kade liggen aan de gracht, die prins Maurits 400 jaar geleden heeft laten graven ter verdediging van het dorp Den Haag. De stadstimmerman Van Balckeneynde bouwde talloze paleizen voor Frederik Hendrik en Amalia van Solms, die diens schoonzoon Paulus Potter decoreerde. Jan Steen schilderde de volkse feestdag, Prinsjesdag, de geboortedag van prins Willem III van Oranje-Nassau en ook in de schilderijen van Jan van Goyen zijn talloze verwijzingen naar Oranje-Nassau te vinden.

Kunstenaars uit de achttiende en negentiende eeuw

Maar het verhaal gaat verder. Ook de achttiende eeuwse en negentiende eeuwse bewoners van de Dunne Bierkade hadden een bijzondere band met de familie Oranje-Nassau.

Praktische informatie:

Wanneer: zondag 22 september, start: 19.30 uur 

Waar: Dunne Bierkade 17, Den Haag

Duur: een uur en twintig minuten, inclusief koffie

Prijs: €9,00 per persoon

Locatie: start Paulus Potterhuis Dunne Bierkade 17, 2512 BC Den Haag 

Vooraf reserveren is noodzakelijk

Boeken: Telefoon: (031)70– 322 04 87 of buitenmuseum@gmail.com