Open Monumentendag

Vioolconcertjes en instaprondleiding

Wanneer: 14 september 12.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur.  

Tijdens Open Monumentendag zijn veel prachtige monumenten in het oude centrum van Den Haag te bezichtigen. Het Buitenmuseum, schilderrijk Den Haag organiseert tijdens haar vaste openingstijden op zaterdag 14 september om 12.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur s een aantal vioolconcerten in Het Paulus Potterhuis op Dunne Bierkade 17. Na de kleine concertjes is er een instaprondleiding.  

Muziek in het woonhuis van Paulus Potter


U geniet van een van de concertjes in het woonhuis van de dierenschilder Paulus Potter. Hij schilderde hier het beroemdste schilderij ‘De Stier’. Paulus Potter woonde enkele jaren in het pand en leerde er zijn echtgenote en buurmeisje Adriana van Balckeneynde kennen. Terwijl u van de muziek geniet kunt u de fraaie plafondschilderingen van de paleizendecorateur Stortenbeker of de levensgrote ‘Stier van Potter’ bewonderen (replica). Paulus Potter draait zich even naar u toe vanaf zijn nog lege schildersdoek.

Schilderkunst uit de Gouden Eeuw en muziek

Muziek speelde een bindende rol, passend bij de intieme sfeer van het familieleven in de woonhuizen van deze wereldberoemde schilders. In de schilderkunst van de Gouden Eeuw werd het verbindende karakter van de muziek soms figuurlijk opgevat.

Zo leert Jan Steen ons dat. Hij is de schoonzoon van de huurbaas van Paulus Potter, Jan van Goyen. Het gezin woonde in het pand ernaast. Jan Steen schilderde een schilderij waarop een musicerend gezelschap, mogelijk de dochters van Van Goyen en de echtgenote Annetje van Goyen. Het schilderij duidt waarschijnlijk op goed huwelijks leven leiden. Ze zijn met elkaar in harmonie. De tekst op de virginaal luidt: Musica pellit curas ofwel muziek verdrijft de zorgen en (Soli) Deo Gloria, een spreuk waarbij de muziek als werk van God beschouwd wordt. Componist Johann Sebastian Bach (1685 -1750) ondertekende zijn werk met deze woorden.

De musici van Open Monumentendag en de muziekstukken

De musici, die deze zaterdag optreden waaronder Godelieve Voorhoeve zullen werken ten gehoor geven van deze componist en van de Oostenrijkse Joseph Haydn  (Rohrau, 31 maart 1732 – Wenen, 31 mei 1809)  en de Franse componist en violist uit de barok, Jean-Marie Leclair (Lyon, 10 mei 1697 – Parijs, 22 oktober 1764).

Andere locaties Buitenmuseum

Bij andere locaties van het Buitenmuseum, schilderrijk Den Haag kunt u tevens op bezoek, zoals bij het Heilige Geesthofje op de Paviljoensgracht, het museumschip Hendrina Johanna aan de Bierkade en het -achter het Paulus Potterhuis gelegen- historisch tuinencomplex (Dunne Bierkade 16 t/m 20 en 28).