Ontmoet de Hollandse Meesters

Ontmoet de Hollandse Meesters

Welkom in het huishouden van Jan Steen! Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje van Den Haag aan de Dunne Bierkade en omgeving en bestaat uit een aantal zeer fraaie parels. Hier woonden en werkten wereldberoemde schilders, zoals Jan van Goyen, Paulus Potter en Jan Steen. U komt thuis bij deze schilders.

Op elke laatste zondag van de maand ontmoet u zelfs een van de bewoners (acteur), misschien wel Jan van Goyen, Jan Steen of de echtgenote van Paulus Potter.

Het huis van Jan van Goyen en Jan Steen

Dit is het woonhuis van Jan van Goyen, de landschapsschilder. Hier maakte de Hollandse Meester honderden schilderijen, waaronder een bijna vijf meter groot stadsgezicht van Den Haag in de Gouden Eeuw. Het huis was ook de thuisbasis voor zijn handel. Jan van Goyen handelde in huizen, grond, tulpen, schilderijen en andere kostbaarheden.

Jan Steen trouwde met de dochter van Jan van Goyen en woonde jarenlang in Den Haag. Het huishouden van Jan Steen is een gevleugelde uitdrukking voor een rommelig interieur. Hijzelf, maar ook zijn vrouw, Margriet van Goyen en zijn kinderen komen vaak voor in deze huishoudens. Attributen uit deze en andere schilderijen van Jan Steen zijn terug te vinden in de stijlkamers van het Jan van Goyenhuis. Het atelier en de bedstede zijn heel schilderachtig. 

Het Paulus Potterhuis 
De dierenschilder Paulus Potter huurde dit voorname pand van zijn buurman, Jan van Goyen. Hier schilderde Paulus Potter het landschap op zijn beroemdste schilderij ‘De Stier’. Paulus Potter trouwde met zijn buurmeisje, Adriana van Balckeneynde.

Praktische informatie

Boek uw tickets op www.buitenmuseum.info

Het Paulus Potterhuis

Het Van Balckeneynde Huis

Naar het Jan van Goyenhuis

 

Het Spinoza Huis

Het Heilige Geesthofje