Lezing Het Haagse liefdesverhaal van Jan Steen 18 september

Het Haagse liefdesverhaal van Jan Steen 

Op 18 september vertellen we een mooi liefdesverhaal uit de Gouden Eeuw. Dit liefdesverhaal gaat over Jan Steen en zijn schoonfamilie. Het speelt zich af op de Dunne Bierkade in het huis van Jan van Goyen. Het is emotioneel, spannend en vooral bijzonder en past helemaal in de sfeer van de Gouden Eeuw, waarbij zowel extreme welvaart als armoede, ondernemerssucces en -falen grote gevolgen hebben en tot persoonlijke drama’s kunnen leiden. Niets mooier dan de Gouden Eeuw ervaren door de ogen van deze roemruchte Hollandse Meesters die in Den Haag woonden en hier hun leven leiden.

Het schilderij van de familie van Jan van Goyen door Jan Steen

Een van zijn schilderijen van Jan Steen stelt ons voor een raadsel. Het schilderij lijkt de familie van Jan van Goyen weer te geven en is daarmee nauw verbonden te zijn met het Jan van Goyenhuis. Het is mogelijk een (fantasie)interieur dat gebaseerd is op het interieur van het pand op de Dunne Bierkade 16. Dit was het woonhuis en atelier van de landschapsschilder, speculant en ondernemer Jan van Goyen (1596-1656), met wiens dochter, Margriet van Goyen, Steen trouwde in 1649. Op het schilderij is (waarschijnlijk) de schoonfamilie van Steen te zien. Het is zo’n vijf jaar na de dood van Van Goyen geschilderd.

Maar is dat wel zo? Wat wil Steen met dit schilderij zeggen? Welke argumenten pleiten voor en welke tegen de identificatie van het onderwerp van het schilderij als zijnde de familie van Van Goyen?

Praktische informatie:

Wanneer: 18 september 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur inclusief koffie/thee)

Duur: 1 uur 

Prijs: €9,00 per persoon (bij een minimum van 10 personen)

Locatie: start Paulus Potterhuis Dunne Bierkade 17, 2512 BC Den Haag 

Boeken: Telefoon: (031)70– 322 04 87 of buitenmuseum@gmail.com

Vooraf reserveren is noodzakelijk.