Lezing en rondleiding trekschuit ‘Intercity van de Gouden Eeuw’ – 26 mei

De Trekschuit, intercity van de Gouden Eeuw

In de Gouden Eeuw werd de infrastructuur aangelegd voor het openbaar vervoer van passagiers over water met de trekschuit, een door een paard voortgetrokken boot. Het is de voorloper van de intercity. Betaalbaar, snel en betrouwbaar vervoer, dat de belangrijke steden in de Republiek met elkaar verbond. Met een strak vaarschema en een behoorlijk hoge frequentie aan vaarten was het een belangrijke en succesvolle vinding uit de Gouden Eeuw, waar jaarlijks duizenden mensen gebruik van maakten. Tot ver in de negentiende eeuw was de trekschuit in gebruik.
In deze lezing gaan we in op het ontstaan van de trekvaart in het algemeen en de trekvaart in Den Haag in het bijzonder.

Vervoer met de trekschuit

Het vervoer met de trekschuit was comfortabeler dan de postkoets -zonder vering-, die over de hobbelige zandwegen de passagiers aardig door elkaar heen schudde en betrouwbaarder dan het zeilschip, waarvan door wind en weer onduidelijk was wanneer je precies op je eindbestemming zou aankomen. Aan de hand van schilderijen van de trekschuit krijgen we een goed historisch beeld van de ontwikkeling van de trekvaart door de eeuwen heen.

Schilders van de Dunne Bierkade

Natuurlijk is er aandacht voor schilders als Jan van Goyen en Bartholomeus van Hove, de bewoners van deze kade, die met hun stadsgezichten en riviergezichten het beeld van het scheepsverkeer vereeuwigd hebben.

Locatie

De lezing vindt plaats in het huis van Paulus Potter. Na afloop wordt een korte rondleiding gegeven in het naastgelegen pand, het Jan van Goyenhuis en wandelen we kort langs een aantal panden aan de Dunne Bierkade.

Praktische informatie:

Wanneer: 26 mei 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur inclusief koffie/thee)

Duur: 1,5 uur, inclusief lezing, rondleiding en koffie/thee 

Prijs: €9,00 per persoon (bij een minimum van 10 personen)

Locatie: start Paulus Potterhuis Dunne Bierkade 17, 2512 BC Den Haag U

Boeken: Telefoon: (031)70– 322 04 87 of buitenmuseum@gmail.com

Vooraf reserveren is noodzakelijk.