Combinatie vaartocht en lezing ‘Een echte Van Gogh?’

Combinatie vaartocht en lezing ‘Een echte Van Gogh?’

Kunstliefhebber Gerhard ten Hoopen vertelt 2e Pinksterdag 2018, maandag 21 mei om 16.30 uur in het Paulus Potterhuis over een schilderij dat zou zijn geschilderd door Vincent van Gogh. Het schilderij werd in een schuur in Noord-Brabant gevonden in het plaatsje Etten, waar Vincent van Gogh woonde in het jaar voordat hij naar Den Haag verhuisde. Het schilderij lijkt een van Gogh, geïnspireerd door het schilderij ‘De Arenleesters’ van Millet. Jaren geleden is het schilderij wetenschappelijk onderzocht. Hieruit bleek dat het aannemelijk was dat het om een authentiek schilderij ging. Toch werd het door een kunsthistoricus afgewezen. Welke argumenten lagen daar aan ten grondslag en kunnen deze argumenten inmiddels weerlegd worden?

Het schilderij is een voorloper op wat Van Gogh in zijn Haagse periode maakt. Het Haagse werk is van een totaal ander karakter dan zijn beroemde Franse werk, maar was voor Nederland qua onderwerpskeuze net zo vernieuwend. Arbeiders, de achterkant van de vervuilende fabrieken, de zelfkant van de maatschappij, het waren onderwerpen die anderen in Den Haag meden, maar die Van Gogh interessant vond en ons een beladen beeld geven van de 19e eeuwse maatschappij.

Het Haagse werk van Van Gogh is goed in een internationale context te plaatsen. In Engeland, Frankrijk en Duitsland werden dergelijke onderwerpen door kunstenaars niet geschuwd. Van Gogh volgde deze kunst met belangstelling en had hiervan een uitgebreide verzameling prenten. In Frankrijk werd het harde bestaan van het boerenleven zelfs verheven tot icoon van een kunstbeweging. Dit gebeurde met name door de werken van Millet, een kunstenaar die door Van Gogh werd gezien als zielsverwant en wiens werk hij kopieerde.

Lezing combineren met vaartocht?

U kunt de lezing combineren met een themavaart over de Haagse jaren van Van Gogh. Bijna zes jaar woonde en werkte hij in deze stad. Als 16-jarige kunsthandelaar in opleiding maakte hij hier kennis met de wereld van de kunst. Later wortelt en groeit Van Gogh als beginnend kunstenaar nog meer in het Haagse stadsleven. Met brieven, aquarellen, tekeningen en zijn eerste schilderijen in de (virtuele) hand treden we in het kielzog van Vincent van Gogh. 

Datum: 2e Pinksterdag 21 mei aanvang boottocht 15.00 uur na afloop om 16.30 uur deze lezing tot 17.30 uur  
Tijden:  15.00 uur – 17.30 uur  
Begin: Bierkade 18B havenkantoor 15 minuten van tevoren aanwezig. Eind: Dunne Bierkade 17.  
Prijs: 19,50 euro volwassene, 10,00 euro kinderen voor vaararrangement en 10,00 euro volwassene, 8,00 euro kinderen voor de lezing  
Aanvullende informatie en boeken: 070 3220487. Nota Bene: reserveren verplicht.

    • Centrum van Den Haag, Zuid Holland in stadspaleis en natuurlijk in de grachtengordel van Den Haags

 

  • Vlakbij OV,  aan de mooiste gracht van Den Haag