Huisconcert

Midsummernight concert in de avonduren

Zondag 19 juni  I  20:00 uur
Zomerconcert (kwartet) in de prachtige stijltuin van het Paulus Potterhuis! 
Wij presenteren een fris & bondig programma met o.a. vroege Beethoven en de heerlijk romantische Fanny Mendelssohn. Na afloop een zonnig drankje en hapje!

Musici
Alexandra Raikhlina-violin
Tatiana Koichurenko-violin
Timur Yakubov-viola
Sietsi-Jan Weijenberg-cello

Wanneer: zondag 19 juni, 20.00 uur (vaderdag)

Waar: Dunne Bierkade 17, Den Haag

Kosten: € 17,50 p.p.

Boeken: (031)70 – 322 04 87 of buitenmuseum@gmail.com.


Over de twee componisten

De Duitse componist Ludwig von Beethoven (1770-1827) behoeft vrijwel geen introductie meer. Als componist is hij grootgebracht in de tijd van het rationalisme van de 18de eeuw. Hij bevindt zich op een kruispunt van oud en nieuw, tussen klassiek en romantiek. Zijn vroege composities zijn nog  in de traditie van het Weens classicisme geschreven. Later ontwikkelt hij de typische “Beethovenstijl”, die alom bekend is en tegenwoordig van zo’n populariteit getuigd dat zelfs de Franse president Macron ‘een Beethoven’ laat horen als hij over het plein van het Louvre zijn triomftocht luister bij wil zetten. In deze stukken geeft Beethoven op een zeer originele, ingenieuze manier een verklanking van zijn diepste gevoelens. Maar, niet het bekende, maar het onbekende staat op het programma in het Buitenmuseum. Een verrassend muziekstuk waarin de vroege Beethoven zich aankondigt als heer en meester van de muzikale toekomst, harmonieus, maar -nu nog- rationeel en evenwichtig.

Muziek van Fanny Mendelssohn (1805-1847) of Fanny Hensel staat vervolgens op het programma. Fanny is een vrouwelijke componist uit de vroege romantiek, een waar wonderkind. Toen zij opgroeide kwam haar muzikale talent al snel tot uiting bij het schrijven van muziek. Ze kreeg pianoles van haar moeder, die in de traditie van Johann Sebastian Bach geschoold was. Fanny’s roem werd twee eeuwen lang overschaduwd door die van haar broer Felix. De band tussen Fanny en haar broer was sterk, mede door hun gedeelde passie voor muziek. Fanny’s werken werden vaak samen met die van haar broer gespeeld in het ouderlijk huis in Berlijn in een zondagse concertreeks (Sonntagskonzerte). Tegenwoordig is er een toenemende interesse in het oeuvre van Fanny Mendelssohn. Werk dat eerder aan haar broer werd toegeschreven, wordt op basis van argumenten aan haar toegedicht. Fanny’s werk is meer experimenteel van aard en toont meer emotie. Op zondag 19 juni laten we ons terugvoeren naar de huisconcerten in Berlijn en luisteren we naar haar composities in een midzomeravond in de sierlijke tuin van het Paulus Potterhuis.