Het Haagse oeuvre

Jan Josephsz. van Goyen (Leiden, 13 januari 1596 – Den Haag, 27 april 1656)

Jan van Goyen was een Nederlands landschapschilder uit de Gouden Eeuw. Hij maakte meer dan 1000 schilderijen en 800 tekeningen. Van Goyen heeft veel schilderijen nagelaten van het typische Hollandse landschap met rivieren, kanalen, zandwegen, duinen en strand. Hij schilderde Den Haag, Rotterdam, Delft, Dordrecht, Leiden, Gouda, Rhenen, Arnhem, Nijmegen, Emmerik en Kleef. Beroemd zijn de Hollandse luchten. Hij schilderde regelmatig winterlandschappen, zee- en stadsgezichten.

Van Goyen leefde in het huis op de Dunne Bierkade vanaf 1631/32 in Den Haag. Het oeuvre dat hij hier gedurende zo’n 25 jaar opbouwde en zich in Nederlandse collecties bevindt, is zeer goed in kaart gebracht en chronologisch te volgen via de volgende link bij de website van de Collectie Nederland.

In steden als Nijmegen en Dordrecht hangen imposante werken van Jan van Goyen. De schilderijen zijn vaak de belangrijkste museumstukken van deze steden. De schilderijen werden hier in het Jan van Goyenhuis (onderdeel Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag) geschilderd.

Het Haagse oeuvre van Jan van Goyen is over de hele wereld verspreid en bevindt zich in talrijke toonaangevende musea. In Den Haag is het werk ‘Gezicht op Den Haag vanuit het Zuid-Oosten’ te zien in het Haags Historisch Museum. Van dit museum hebben wij een kopie gekregen dat te zien is in het woonhuis van Jan van Goyen (onderdeel Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag).

Jan Havickszoon Steen (Leiden, 1626 – aldaar, begraven 3 februari 1679)

Jan Steen is een van de beroemdste schilders uit de Gouden Eeuw. Jan Steen heeft zo’n 450 schilderijen gemaakt. Twintig procent hiervan zijn historiestukken, maar hij is voornamelijk bekend geworden door zijn genre-stukken, waarbij op humoristische wijze het leven van alledag op de hak wordt genomen. In zijn schilderijen speelde hij, zijn vrouw en zijn kinderen regelmatig een rol. Zijn werken zijn wereldberoemd. In de eregalerij van het Rijksmuseum zijn veel schilderijen van Jan Steen te vinden, waarop soms ook hijzelf en zijn gezin zijn afgebeeld. De Nederlandse uitdrukkingen ‘een huishouden van Jan Steen’ en ‘leven in de brouwerij brengen’ zijn aan hem ontleend.

De chronologie van het werk van Jan Steen is moeilijk in kaart te brengen, aangezien slechts een klein aantal schilderijen is gedateerd. Het Mauritshuis is bezig met een grootschalig onderzoek. Jan Steen werkte vijf jaar in Den Haag en trouwde hier met de dochter van de landschapsschilder Jan van Goyen. Jan Steen verliet in 1654 Den Haag en vestigde zich in Delft. Het grootste deel van zijn oeuvre maakte hij pas later, in de jaren 60 van de zeventiende eeuw. Hij woonde toen niet in Den Haag, maar in Haarlem en later in Leiden.

Het werk van Jan Steen is over de hele wereld verspreid. Een globaal idee van zijn oeuvre kunt u krijgen door de volgende link.