Fiets door de Gouden Eeuw

Fiets door de Gouden Eeuw in en rond Den Haag

Meimaand Fietsmaand. Wat is mooier dan kunst, cultuur en de ontluikende natuur te verbinden op de fiets? Op zondag 12, 19 en 26 mei gaan we een prachtige fietsroute maken langs plekken die als inspiratiebron gediend hebben voor kunstenaars en langs de huizen van de kunstenaars. De tocht heeft als onderwerp‘Ode aan het Hollandse landschap’. Met kunstwerken als leidraad is de schoonheid van dit Hollandse landschap goed te ontdekken. U fietst ongeveer 25 kilometer. We beginnen en eindigen de tocht in het huis van Jan van Goyen en Paulus Potter op de Dunne Bierkade in Den Haag. De tocht is veelzijdig. We fietsen door het Haagse bos, langs het strand, de duinen en door de stad.

Het Hollandse landschap

In deze kunstroute ligt de nadruk op de schilderkunst. De fietsroute leidt ons langs de woonhuizen van beroemde schilders en kenschetst de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het stadsgezicht vanaf de Gouden Eeuw tot de dag van vandaag.

Ontvangst Paulus Potterhuis en Jan van Goyenhuis

U wordt ontvangen in de huizen van de Hollandse Meesters met koffie/thee en iets lekkers. Van Goyen, de landschapsschilder maakte hier honderden schilderijen, waaronder ‘Gezicht op Den Haag vanuit het zuidoosten’. Hij gaf niet precies weer hoe Den Haag er uitzag. De Vliet werd verlegd, paleis Noordeinde gedraaid en de huizen van hemzelf en zijn buurman beeldt hij groter af. De dierenschilder Paulus Potter huurde het naastgelegen pand van Jan van Goyen. Hier schilderde Paulus Potter het landschap op zijn beroemdste schilderij ‘De Stier’.

Wanneer: zondag 12 mei, 19 en 26 mei, start: 13.00 uur

Waar: Dunne Bierkade 17, Den Haag

Duur: u moet erop rekenen dat u ongeveer 2,5-3 uur onder weg bent

Kosten: € 26,00

Mogelijkheden: Op 12, 19 en 26 mei en voor groepen op alle dagen in de week (vanaf 6 personen of bij betaling van 6 personen).
Het startpunt van de fietstocht is het Buitenmuseum op de Dunne Bierkade 17.

Vooraf reserveren is noodzakelijk. Heeft u geen fiets? Dan kunt u deze huren bij de fietsverhuur aan de Bierkade 18 (Ga Den Haag) of bij het Openbaar Vervoer (OV fiets).

Boeken: Telefoon: (031)70– 322 04 87 of buitenmuseum@gmail.com