Fake or fortune, Van Gogh- lezing 14 juni

Op 14 juni 2020 organiseert de Vincent van Gogh Experience in het Paulus Potterhuis een lezing. Gerhard ten Hoopen vertelt over een schilderij dat zijn vader in 1942 vond in Etten (NB), de voormalige woonplaats van Vincent van Gogh. Het is een kopie naar de arenraapsters van Jean François  Millet (1814-1875). Zou het een van de eerste schilderijen van Vincent van Gogh kunnen zijn? Nam Vincent van Gogh vaker schilderijen van Millet als voorbeeld of als studiemateriaal? Ben je benieuwd naar alle argumenten waarom dit zeer waarschijnlijk een authentieke Van Gogh is en wat deze olieverfschets met Den Haag verbindt? Kom dan op 14 juni naar de lezing. Deze lezing is een vervolg op een eerdere lezing uit 2018.   


Vincent van Gogh woonde in het Brabantse Etten toen hij besloot om kunstenaar te worden. Eind 1881 vestigt hij zich in Den Haag. Hier had hij eerder bijna vier jaar (1869-1873) gewerkt in de internationale kunsthandel van Goupil & Cie en maakte hij als verkoper de bloei van de Haagse School mee. Bij zijn vertrek naar Den Haag zou hij in Etten de olieverfschets achtergelaten hebben. Jaren geleden is het werk wetenschappelijk onderzocht. Hieruit bleek dat het aannemelijk was dat het om een authentiek schilderij ging, desniettemin werd het op kunsthistorische gronden afgewezen. Neerlands bekendste kunstkenner uit die tijd,  Pierre Janssen was van de echtheid overtuigd. Door nieuwe onderzoeksresultaten op het gebied van de ontwikkeling van het werk van Vincent van Gogh en wetenschappelijk technieken om te bepalen of schilderijen echt zijn, wordt nieuw licht geworpen op het ‘dossier’ .
Ten Hoopen vertelt hier uitgebreid en boeiend over in zijn lezing, waarbij een overzicht van het leven van Vincent van Gogh zeker niet zal ontbreken. Natuurlijk is er extra aandacht voor de zes jaar die Van Gogh in Den Haag doorbracht. 


U kunt na afloop van de lezing een kijkje nemen in de pop-up tentoonstelling over Van Gogh in Den Haag en tegen 5 euro korting het boek ‘De Haagse streken van Vincent van Gogh’ kopen.