Een kijkje in de keuken bij de oud-Hollandse tegelcollectie – 28 september

Een kijkje in de keuken bij de oud-Hollandse tegelcollectie

Op 28 september kunt u een kijkje in de keuken van het Van Balkeneynde Huis nemen. De keuken is een van de blikvangers van het Buitenmuseum. Geuren en smaken uit de Gouden Eeuw komen je tegemoet. In de zeventiende eeuw werden huizen van rijke burgers van plint tot plafond gedecoreerd. Naast schilderijen en goudleren behang kwamen ook tegelvelden in zwang. Na een inleiding nemen we u mee naar de keuken van het van Balckeneynde Huis.

Hoe Hollands zijn tegels? En hoe is de collectie tegels in het Van Balckeynde Huis tot stand gekomen? Het is mogelijk om deze rondleiding uit te breiden met een workshop ‘tegels beschilderen’.

De keuken

Er heerst een nostalgische sfeer in de keuken. De aandacht gaat uit naar de plavuizen vloer, het oude fornuis, het koperwerk, de waterpomp en het zeer lage eikenhouten plafond, maar het meest in het oog springend is: de tegelcollectie. Handbeschilderde tegels waren kostbaar, maar komen desondanks veel voor in panden uit deze tijd. In de keuken waren de tegeltableaus erg praktisch; hittebestand, niet poreus en makkelijk schoon te maken.

De tegelcollectie van het Van Balckeneynde Huis

Een groot tegelveld met diverse kinderspelen bedekt een van de wanden. Kinderen zijn aan het knikkeren, spelen badminton, staan op de kop, zijn aan het worstelen of doen een ander -tegenwoordig- onbekend spelletje. De tegels met kinderspelen behoren tot de typisch Nederlandse traditie uit de Gouden Eeuw. Ook diverse andere clusters met tegels zijn in de keuken te zien. Zo zijn er tegels met bloemmotieven, zoals de tulp, de kievitsbloem en de keizerskroon, exoten uit de Gouden Eeuw.  Daarnaast is er onder andere een veld met diverse Spanjaarden en modieus geklede figuren, een bijbelse tegel en een uitgebreid cluster landschapstegels.

Extra: tegelworkshop

Het is mogelijk om de excursie te combineren met een workshop ‘tegels beschilderen’.

Wanneer: 28 september, start: 14.30 uur

Locatie: Paulus Potterhuis, Dunne Bierkade 17, 2512 BC Den Haag

Duur: anderhalf uur, inclusief ontvangst met koffie/thee

Kosten: €12,00 per persoon, exclusief workshop. Vraag om de mogelijkheden.

Vooraf reserveren is noodzakelijk

Boeken: Telefoon: (031)70– 322 04 87 of buitenmuseum@gmail.com