Educatie

EDUCATIE

Lespakketten

In Het Buitenmuseum worden momenteel twee lespakketten aangeboden:

  1. Vincent van Gogh in Den Haag 
  2. Varen als Toen, een lespakket over de trekschuit

Varen als Toen

Beleef met jouw klas het openbaar vervoer van vroeger! 

varen net als toen voorkantLang geleden, nog vér voor de trein of de auto, was er al een succesvolle infrastructuur van vaarwegen aangelegd. Via de trekvaarten kon de ‘trekschuit’ alle delen van Nederland met gemak bereiken. Deze schuit werd door een jager te paard vanaf het trek- of jaagpad voortgetrokken. De schipper voer met de schuit veilig en snel van stad naar stad, langs buitenhuizen en landerijen.

Wij hebben een leuk en leerzaam lespakket over deze ‘intercity van de Gouden Eeuw’. Uw leerlingen komen hiermee veel te weten over de geschiedenis van hun eigen woonomgeving in de tijd dat de trein nog ‘uitgevonden’ moest worden. Het programma vindt deels plaats in het Jan van Goyenhuis en deels in de klas. Daarnaast is er een losse module te bestellen om ook te gaan varen met een replica trekschuit op de Vliet.

Aan de overzijde van de trekvaart schilderde Jan van Goyen in 1651 het landelijk gelegen gebied op een reusachtig panorama van Den Haag (174 x 460 cm). Het werd in opdracht van de drie burgemeester van Den haag geschilderd en was bedoeld voor het stadhuis aan de Groenmarkt. Dit doek (replica) is het decor van de lessen.  In het woonhuis is een mediapresentatie over de trekvaart.

Er is een educatief programma inclusief  docentenhandleiding en powerpointpresentatie beschikbaar. Deze kunt het educatief project trekvaarten downloaden.

Bekijk de korte film over de trekvaarten of de film ‘Varen net als toen’. 

Dit arrangement is met of zonder de vaartocht ook voor groepen te boeken.