Educatie

EDUCATIE

Lespakketten

In Het Buitenmuseum worden momenteel twee lespakketten aangeboden:

  1. Het Haagse oeuvre, een creatieve broedplaats in de 17de eeuw (bovenbouw)
  2. Varen als Toen, een lespakket over de trekschuit (basisschool en onderbouw)
  1. Het Haagse oeuvre, een creatieve broedplaats in de 17de eeuw (bovenbouw)

Algemeen Wat maakt Nederlandse kunst, Nederlands. De geschiedenis van de kunst leert ons dat kunst met de ideeën en de cultuur van de samenleving aan de bijbehorende tijd is verbonden. In de 17de eeuw, omdat we in deze tijd voor het eerst als land internationaal erkend werden en we als Nederlanders druk bezig waren met onze identiteit. De zoektocht start zo ongeveer in het midden van die eeuw. Kernwoorden: Vrede van Münster, ontwikkelingen van nieuwe genres zoals landschappen (ontwikkeling van het Hollandse landschap), innovaties in de schilderkunst, marktwerking, samenwerking van kunstenaars onderling, grote hoeveelheid schilderijen en schilders. Aan de hand van de leerdoelen van TeHaTex gaan we naar het Haagse oeuvre van bekende kunstenaars kijken die hier hebben gewerkt en gewoond. Het gaat om grote namen zoals Jan van Goyen, Jan Steen, Paulus Potter. Hun kunst is veelzijdig, innovatief en vooruitstrevend, hun werkwijze typerend voor de tijd. Ook in andere eeuwen werden deze panden bewoond door beroemde kunstenaars. Overlap en verschil in kunstopvatting en cultureel bewustzijn vormen een leidraad in deze creatieve broedplaats. Hoe? dat ontdek jij-zelf thuis bij de Hollandse Meesters in het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag.

2. Varen als Toen

Beleef met jouw klas het openbaar vervoer van vroeger! Lang geleden, nog vér voor de trein of de auto, was er al een succesvolle infrastructuur van vaarwegen aangelegd. Via de trekvaarten kon de ‘trekschuit’ alle delen van Nederland met gemak bereiken. Deze schuit werd door een jager te paard vanaf het trek- of jaagpad voortgetrokken. De schipper voer met de schuit veilig en snel van stad naar stad, langs buitenhuizen en landerijen.

Wij hebben een leuk en leerzaam lespakket over deze ‘intercity van de Gouden Eeuw’. Uw leerlingen komen hiermee veel te weten over de geschiedenis van hun eigen woonomgeving in de tijd dat de trein nog ‘uitgevonden’ moest worden. Het programma vindt deels plaats in het Jan van Goyenhuis en deels in de klas. Daarnaast is er een losse module te bestellen om ook te gaan varen met een replica trekschuit op de Vliet.

Aan de overzijde van de trekvaart schilderde Jan van Goyen in 1651 het landelijk gelegen gebied op een reusachtig panorama van Den Haag (174 x 460 cm). Het werd in opdracht van de drie burgemeester van Den haag geschilderd en was bedoeld voor het stadhuis aan de Groenmarkt. Dit doek (replica) is het decor van de lessen.  In het woonhuis is een mediapresentatie over de trekvaart.

Er is een educatief programma inclusief  docentenhandleiding en powerpointpresentatie beschikbaar. Deze kunt het educatief project trekvaarten downloaden.

Bekijk de korte film over de trekvaarten of de film ‘Varen net als toen’. 

Dit arrangement is met of zonder de vaartocht ook voor groepen te boeken.