Kunstfietsroutes

Een schatkamer om te ontdekken op de fiets

Wat is mooier dan kunst, cultuur en de ontluikende natuur te verbinden op de fiets? Op drie achtereenvolgende zondagen in mei gaan we een prachtige fietsroute maken langs plekken die als inspiratiebron gediend hebben voor kunstenaars en langs de huizen van de kunstenaars. De tocht heeft als onderwerp ‘Ode aan het Hollandse landschap’. Met kunstwerken als leidraad is de schoonheid van dit Hollandse landschap goed te ontdekken.

Het Hollandse landschap

In deze kunstroute ligt de nadruk op de schilderkunst. De fietsroute leidt ons langs de woonhuizen van beroemde schilders en kenschetst de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het stadsgezicht vanaf de Gouden Eeuw tot de dag van vandaag.

Heeft u geen fiets? Dan kunt u deze huren bij de fietsverhuur aan de Bierkade 18 (Ga Den Haag) of bij het Openbaar Vervoer (OV fiets).

Duin, Horst en Weide is een uniek gebied tussen Den Haag, Zoetermeer en Leiden. Het gebied verbindt de polders van het Groene Hart met de duinen, het strand en de zee. Dit gebied is eeuwenlang een grote inspiratiebron geweest voor kunstenaars en de woonplaats van invloedrijke verzamelaars.
Tegenwoordig bieden diverse buitenhuizen en hun bijbehorende tuinen tentoonstellingsruimtes of hebben een museale functie. Speciaal voor u zijn fietsroutes uitgezet, zodat u deze regio vol kunst, cultuur en natuur kunt ontdekken. Fiets bijvoorbeeld van schilderij naar schilderij of maak een fietstocht door adembenemende natuur en bezoek één van de musea. U kunt kiezen uit 5 routes, waaronder een route die zowel voor volwassenen als kinderen is bedoeld. Het overkoepelende thema is ‘Ode aan het Hollandse landschap’.

Ontdek de regio op de fiets!

U kunt de routes ontdekken met een gids. De lengte van de route is tussen 25 en 35 kilometer. Wij raden u aan om een dagdeel voor de tocht uit te trekken. 

Kunstfietsroute 1:  Inspiratie voor kunstenaars

Voorschoten – Leidschendam – Zoetermeer – Den Haag

Een prachtige landelijke fietsroute met plekken die als inspiratiebron gediend hebben voor kunstenaars.  Met de kunstwerken in het boekje is de schoonheid van dit gebied goed te ontdekken. Hier vindt u de veenweidepolders die uniek zijn in de wereld. Dit is het werkgebied van kunstenaars als Jan Steen, Jan van Goyen, Willem Roelofs en Constant Gabriël.

Fiets van schilderij naar schilderij! Gratis download: fietstocht1

De route (maar niet de afbeeldingen) kunt u via het fietsknopennetwerk  volgen. Scan de onderstaande  QR-code of druk op de QR-code voor de link naar de website. Een andere manier om de route te vinden is door het nummer van de route in te voeren op de website: www.fietsknoop.nl . Het nummer is: 5242627. Ook kunt u de route vinden met het label ‘Ode aan het Hollandse landschap’.

 

Deze route is 26 km

Kunstfietsroute 2: De kunst van het verzamelen

Leiden – Voorschoten – Wassenaar

Een fietsroute in de stad, door weilanden en over landgoederen. Dit is het sprekende landschap van de kunstverzamelaar.  We beginnen in Leiden, de stad van Rembrandt en fietsen over het Rapenburg, de mooiste gracht van Nederland, waar tal van verzamelingen de basis voor ons museale landschap hebben gelegd. Van Leiden rijden we via buitenhuizen en landerijen door Voorschoten en Wassenaar.

Gratis download: fietstocht2

De route (maar niet de afbeeldingen) kunt u via het fietsknopennetwerk  volgen. Scan de onderstaande  QR-code of druk op de QR-code voor de link naar de website. Een andere manier om de route te vinden is door het nummer van de route in te voeren op de website: www.fietsknoop.nl . Het nummer is: 5262192Ook kunt u de route vinden met het label ‘Ode aan het Hollandse landschap’.

Deze route is 27 km

Kunstfietsroute 3: Cultuur en natuur, ‘ The best of both worlds’

Voorschoten – Wassenaar -Den Haag – Voorburg – Leidschendam

Duin Horst & Weide is een heerlijk gebied om te recreëren. Geniet van de afwisseling van het landschap op deze fietstocht, die de mooiste landgoederen van de regio aandoet. Inspirerende verhalen van roemruchte verzamelaars doen u versteld staan. Moderne architectuur en hedendaagse kunst staan centraal op deze route.

Bezoek Museum Voorlinden, het Louwman Museum of kasteel Duivenvoorde en ontdek hoe cultuur en natuur hand in hand gaan.

Gratis download: fietstocht3

De route (maar niet de afbeeldingen) kunt u via het fietsknopennetwerk  volgen. Scan de onderstaande  QR-code of druk op de QR-code voor de link naar de website. Een andere manier om de route te vinden is door het nummer van de route in te voeren op de website: www.fietsknoop.nl . Het nummer is: 5272111Ook kunt u de route vinden met het label ‘Ode aan het Hollandse landschap’.

Deze route is 31 km

Kunstfietsroute 4: Thuis en op het werk bij de schilder 

Den Haag – Scheveningen Strand – Dorp – Bad – Wassenaar

In deze multidisciplinaire kunstroute ligt de nadruk op de schilderkunst. De fietsroute leidt ons langs de woonhuizen van beroemde schilders zoals Hendrik Willem Mesdag, Paulus Potter, Jan van Goyen en Jan Steen. De route kenschetst de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het stadsgezicht vanaf de Gouden Eeuw tot de dag van vandaag.

Gratis download: fietstocht4

De route (maar niet de afbeeldingen) kunt u via het fietsknopennetwerk  volgen. Scan de onderstaande  QR-code of druk op de QR-code voor de link naar de website. Een andere manier om de route te vinden is door het nummer van de route in te voeren op de website: www.fietsknoop.nl . Het nummer is: 5287812Ook kunt u de route vinden met het label ‘Ode aan het Hollandse landschap’.

Deze route is 25 km

Kunstfietsroute 5: De Haagse groene en gele streken.

Den Haag – Rijswijk – Leidschendam – Voorburg – Scheveningen

Voor ouders en voor kinderen (7 – 14 jaar).

Een interactieve fietsroute langs buitenhuizen, over landerijen, langs het strand van de Noordzee, door het Haagse Bos en langs de Hofvijver. De tocht is inclusief een puzzeltocht! 

Fiets langs locaties van Vincent van Gogh, langs de Romeinse nederzetting in Voorburg, over landgoederen en langs zee.  Breng een bezoek aan een museum, zoals Louwman Museum, Museum Beelden aan Zee of Galerij Prins Willem V.  

De route (maar niet de afbeeldingen) kunt u via het fietsknopennetwerk  volgen. Scan de onderstaande  QR-code of druk op de QR-code voor de link naar de website. Een andere manier om de route te vinden is door het nummer van de route in te voeren op de website: www.fietsknoop.nl . Het nummer is: 5279641Ook kunt u de route vinden met het label ‘Ode aan het Hollandse landschap’.

Gratis download: fietstocht5

Deze route is 26 km

Goed om te weten

 • Het start- en eindpunt van de routes zijn identiek. Zo komt u altijd bij bijvoorbeeld het Openbaar Vervoer, uw auto of camper terug. 
 • De routes duren een dagdeel
 • Onderweg is veel horeca en wanneer u bijvoorbeeld een lekke band heeft, kunt u het adres van de dichtstbijzijnde fietsenmaker in de routebeschrijving vinden
 • Adressen van musea en bezienswaardigheden zijn achterin de routebeschrijving opgenomen
 • Als u via de site: www.fietsknoop.nl de route volgt, kunt u op een willekeurig punt van de route beginnen. Via het GPS systeem komt u dan makkelijk weer terug op het beginpunt. Hoe werkt dit?

  Via groen omrande borden in het landschap kunt u de route makkelijk van nummer tot nummer volgen. De routes staan  op www.fietsknoop.nl onder het label ‘Ode aan het Hollandse landschap’. U kunt de routes via de QRcode downloaden op uw iPhone, iPad, het Android platform en de Windows Phone. De diverse QR-codes vindt u hierboven. Zo fietst u van bord naar bord. Via de spraakondersteuning is het nog makkelijker om de regio ontdekken. In enkele gevallen is er een alternatieve route en wordt afgeweken van het fietsknopennetwerk. Dit staat duidelijk aangegeven op de uitgeschreven routes. De Fietsknoop app is er in 4 talen. Naast het vertrouwde Nederlands zijn alle teksten ook in het Engels, Duits en Frans aanwezig. Ook de spraakondersteuning werkt in 4 talen.

  De routes zijn mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland – Duin, Horst en Weide – Hofcultuur

  Foto: Charles Groeneveld