De Voorburgse connecties van Vincent van Gogh – lezing 13 september

De speciale activiteiten zijn onder voorbehoud. Momenteel kunt u nog niet met een groep bij ons terecht. Neem contact met ons op en we informeren u naar de mogelijkheden. Het kan zijn dat het museumprotocol in de loop der tijd wijzigt en dat er weer meer mogelijk is.

De Vincent van Gogh Experience organiseert op 13 september een lezing in het Paulus Potterhuis oude Dunne Bierkade 17.

Meindert Marijs en Cees Nijgh vertellen op 13 september over de tweede Haagse periode van Vincent van Gogh (1881-1883) en zijn Voorburgse connecties. ‘Het is een bepalende, boeiende, verbijsterende en ontroerende fase in Vincents leven’, aldus Meindert Marijs en Cees Nijgh 

Van Gogh werkte tussen eind 1881 en 1883 in de hofstad. Het is een periode die in zijn schilderkunstige ontwikkeling gekenschetst kan worden als voorbereiding op het maken van schilderijen. De vorming stond centraal. Hij richtte zich op de tekenkunst en op het maken van aquarellen en oieverfschetsen. Hij werd sterk beïnvloed door werk van de Haagse School, de School van Barbizon en zijn opgedane kennis als kunsthandelaar. 

Naast de ontwikkeling van Van Gogh als kunstenaar, komt in de lezing met name de mens Van Gogh naar voren. Het leven van Van Gogh ging niet over rozen.  Breekt hij met tradities en gewoonten? Welke banden had hij met zijn huisbaas uit Voorburg, met de industrieel Enthoven, met de tuinder en de kruidenier? Zijn geldproblemen er de oorzaak van dat hij bijzondere relaties aangaat? Meindert Marijs en Cees Nijgh vertellen een bijzonder verhaal, wat tot nu toe weinig bekend.

De Franse periode met de kleurrijke werken die Van Gogh bekend hebben gemaakt volgen op de tijd die hij in Den Haag, Drenthe en Nuenen doorbracht. Terwijl hij in Nuenen zijn eerste grote schilderijen maakt, ontwikkelt Van Gogh in Parijs en het Zuiden van Frankrijk een geheel eigen vocabulaire. Hij sluit zich weliswaar in het begin bij de gangbare kunststromingen aan, maar vindt uiteindelijk zijn eigen weg. Speelde zijn Haagse en Voorburgse connecties hier ook nog een rol bij?

Op deze en veel andere vragen krijgt u op 13 september antwoord.

U kunt na afloop van de lezing een kijkje nemen in de pop-up tentoonstelling over Van Gogh in Den Haag en tegen 5 euro korting het boek ‘De Haagse streken van Vincent van Gogh’ kopen.