https://izi.travel/nl/browse/f0f4b61c-a0a2-4f46-8e08-0828f518ab99?passcode=fpjekhMet de Hollandse Meesters van het Buitenmuseum kijken we door de ogen van de passagier van de trekschuit. Stadsgezichten, met een perspectief op de stad vanaf het water, zijn iconisch in de Nederlandse kunst. De verwevenheid van land en water, typerend voor ons land, is door niemand beter in verf uitgedrukt dan door Jan van Goyen. Hij was de vernieuwer en de trendzetter. In het Buitenmuseum bent u bij hem te gast. Drie eeuwen lang zou de trekvaart kunstenaars van het Buitenmuseum inspireren met een interessant Haags oeuvre als resultaat. Reis door middel van filmpjes en audiotours mee door de eeuwen heen. In het Buitenmuseum reist u met beeldmateriaal mee met de filosoof Baruch de Spinoza (17de eeuw), de musicus Amadeus Mozart, de ondernemers van het Haagse porselein (18de eeuw) en de 19de eeuwse kunstenaars van de Romantiek en Haagse School.

Door een audiotour worden de werken van schilders uit het Buitenmuseum verbonden met de musea in de binnenstad. In deze audiotour zijn tal van kleine youtube-filmpjes verwerkt, zodat u ook kennismaakt met het werk van de kunstenaars die in de huizen van het Buitenmuseum woonden en werkten. Made in The Hague is het credo, hier gemaakt, over de hele wereld verspreid.

Een tweede audiotour brengt u langs diverse locaties van het voormalige havenkwartier in Den Haag.

Drie audiotours van het Buitenmuseum

Audiotour 1:

Historische havenwandeling in Den Haag

Op deze wandeling zetten we het historisch havengebied in het centrum van Den Haag in de schijnwerpers. Er zijn veel mooie pareltjes en leuke plekjes om iets te eten of te drinken of om te recreëren op het water. De 400 jaar oude grachten, de passantenhaven, de museumhaven, de gedempte grachten en de panden van de oude rederijen zijn onderdelen van het havengebied. Dit geeft het gebied een eigen identiteit. We komen tijdens de wandeling ook langs woonhuizen en ateliers van 17de eeuwse en 19de eeuwse kunstenaars. Zij schilderden het Hollandse landschap, waar de trekschuit doorheen trok. Met hun schilderijen in de musea trekt het Hollandse landschap van vervlogen tijden aan ons voorbij alsof we aan boord zijn van een schip.

Geniet van deze mooie, veelzijdige wandeling waarbij de geschiedenis van de binnenvaart in een notendop wordt gepresenteerd.

Audiotour 2:

Stap met een Hollandse Meester in een schilderij

Op deze wandeling stappen we met een Hollandse Meester in een schilderij. De wandeling is gemaakt door het Buitenmuseum in Den Haag. Een van de speerpunten van dit museum is het verbinden van kunstwerken, die op de Dunne Bierkade zijn gemaakt met de desbetreffende locaties en de musea waar de kunstwerken te zien zijn. Leidraad voor deze wandeling is het werk van kunstenaars die op de Dunne Bierkade werkten.

Den Haag was het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. Per hoofd van de bevolking waren hier in de 17de en 19de eeuw meer kunstenaars werkzaam dan in Amsterdam. Architecten zorgden voor statige gebouwen en pleinen en hebben hiermee de identiteit van Den Haag vormgegeven. Met schilderijen van die gebouwde omgeving en het Hollandse landschap werd de schoonheid van Holland door beroemde schilders gevisualiseerd. 

U loopt vanaf het Buitenmuseum in Den Haag op de Dunne Bierkade naar de binnenstad, waar u in het museumkwartier de kunstwerken van deze wandeling kan bekijken.

Spinoza (1632-1677) is de bekendste filosoof van Nederland. Zijn denkbeelden over de vrijheid van meningsuiting, democratie en het spanningsveld tussen kerk en staat zijn nog steeds actueel. Zijn werk is vernieuwend en baanbrekend. Op 23-jarige leeftijd wordt hij verstoten uit de joodse gemeenschap. Hij vertrekt uit Amsterdam naar Rijnsburg en verhuist later naar Voorburg en daarna naar Den Haag.

Audiotour 3:

Buitenmuseum, in de voetsporen van Spinoza in Den Haag

In deze audiotour staat Den Haag centraal. Den Haag speelde in de Gouden Eeuw een prominente rol in de Republiek. Het was de Hofstad, het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. We plaatsen Spinoza in de dynamische wereld van de 17de eeuw. De tocht gaat door zijn buurt, langs zijn huis en zijn graf. Net als Spinoza waren de kunstenaars en wetenschappers die hier woonden stuk voor stuk vernieuwers. Waren zij een product van hun tijd of was de tijd een product van hun vindingrijkheid? Conflict, filosofie, theologie, kunst, politiek en wetenschap staan centraal.

Deze audiotour is opgezet als wandeltocht. De tocht is ongeveer 2 km.