Tot 1 juni dicht

Het kabinet heeft in overleg met het RIVM besloten tot het nemen van vergaande maatregelen naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom Covid-19. Dit heeft ook gevolgen voor Stichting Het Buitenmuseum.

Tot nader order zijn we gesloten (in ieder geval tot 1 juni). Diverse excursies en rondleidingen zijn afgelast. U kunt ervoor kiezen om de activiteit te verplaatsen of kosteloos te annuleren. Het Buitenmuseum is gewoon telefonisch bereikbaar op 070 3220487.

Twee Gouden Eeuwen

De Dunne Bierkade en de Paviljoensgracht zijn bijzonder. Uniek dat in de loop der eeuwen zoveel beroemde schilders in huizen van het Buitenmuseum gewoond hebben. Twee Gouden Eeuwen aan schilderkunst vonden hier zijn oorsprong. Zowel in de 17de als in de 19de eeuw was hier het broednest van creativiteit. Ons jaarprogramma sluit in 2020 hierop aan.

Voor groepen zijn er veel verschillende activiteiten. Voor de losse kaartverkoop (tickets) zijn er verschillende rondleidingen op donderdag (special tours) en op vrijdag, zaterdag en zondag.

Op zaterdag en zondag:

Rondleiding in museum: Ontmoet De Hollandse Meesters

Welkom in het huishouden van Jan Steen! Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje van Den Haag aan de Dunne Bierkade en omgeving en bestaat uit een aantal zeer fraaie parels. Hier woonden en werkten wereldberoemde schilders, zoals Jan Steen, Jan van Goyen en Paulus Potter. Voel je thuis bij de Hollandse Meesters. Boeken? 070 3220487 of aan de balie van de VVV op het Spui 68.

Rondleiding in het museum: Thuis in de Gouden Eeuw

Drie huizen (of bezienswaardigheden) van Hollandse Meesters en de stadstimmerman

Hier woonden en werkten een de architect Van Balckeneynde, de filosoof Spinoza en tal van Hollandse Meesters, zoals Jan van Goyen, Paulus Potter en Jan Steen. Maar dit was ook woongebied, een prachtig oud Hollands hofje en unieke stijltuinen doen ons hier aan herinneren. Tijdens dit arrangement bezoeken we drie van deze parels. Welke? in ieder geval het huis van Paulus Potter, Jan van Goyen en Jan Steen. Boeken? 070 3220487 of aan de balie van de VVV op het Spui 68.

De Special Tours op donderdag:

Op donderdagen zijn er special tours. De eerste donderdag van de maand is dat de historische havenwandeling, op de 2e donderdag van de maand de hofjeswandeling, op de derde donderdag van de maand de Gouden Eeuw wandeling en op de 4e donderdag van de maand de Haagse Highlights wandeling. Voor groepen tevens op andere dagen te boeken.

De Vincent van Gogh Experience op vrijdag en zaterdag:

Op de vrijdagen en zaterdagen worden er door de Vincent van Gogh Experience wandeltochten georganiseerd die eindigen op de pop-up tentoonstelling in het Buitenmuseum.

Het overige jaarprogramma:

Wandeling Spinoza 4 en 9 mei

Op 4 mei wordt een wandeling georganiseerd in het kader van de Haagse Vrijheidsweken door Centrum Den Haag. De wandeling voert langs het graf, het beeld en het huis van een van onze grote vrijheidsdenkers, Spinoza. We staan stil bij het erfgoed en de denkbeelden van Spinoza en andere denkers uit 16e/ 17e eeuw, zoals Thomas More en Erasmus.

Bouwen aan vrijheid 20 juni

Het Buitenmuseum organiseert op de Dag van de Architectuur een wandeling met het thema ‘Bouwen aan Vrijheid’. Centraal staat het Hollands Classicisme van de Gouden Eeuw en in het bijzonder de bouwkunst van Van Balckeneynde. Meer informatie en boeken.

Jan Steen op tafel, een food story art experience 3 oktober

Tijd voor een culinair feestje op de Dunne Bierkade! Met schilderijen en spreekwoorden van het werk van Jan Steen als leidraad is een zinnenstrelende en interactieve maaltijd samengesteld, waarbij er vanaf het voorgerecht tot het nagerecht een samenspel is van kunst en smaak.

Lezing Paulus Potter in Den Haag 4 oktober

Op 4 oktober is het dierendag. Een geschikt moment om aandacht te besteden aan de beroemdste dierenschilder van Den Haag, de Hollandse Meester Paulus Potter. Tijdens de bloeiperiode van de Gouden Eeuw, woonde hij een aantal jaar op de Dunne Bierkade. Hij schilderde hier aan De Stier en rond deze tijd is ook De straf van de jager geschilderd, waarbij een nachtmerrie-achtig tafereel zich voordoet: prooidier en jager hebben van functie gewisseld. Tijdens deze lezing gaan we in op de Haagse tijd van Paulus Potter. Lees verder.

Vaararrangement Beleef de Gouden Eeuw 11 en 18 oktober

Den Haag is de stad van de Gouden Eeuw! Er is van deze historie nog veel te zien en te beleven, in de huizen van de roemruchte historische personen. In dit arrangement maken we een combinatie van een bezoek aan de huizen van Paulus Potter,  Jan van Goyen en Jan Steen, een vaartocht over de Vliet en Huygens’Hofwijck. Dit arrangement wordt gehouden op 11 oktober en 18 oktober. Meer informatie