2019: Programma Gouden Eeuw

De Haagse Gouden Eeuw, in woord en beeld, in klank en kleur

Het jaarprogramma 2019-2020 van het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag is gericht op De Haagse Gouden Eeuw, in woord en beeld, in klank en kleur. 

Den Haag speelt in de Gouden Eeuw een prominente rol in de Republiek. Het was de Hofstad, het centrum van macht en bestuur en de bakermat van kunst en wetenschap. Aan de hand van de Dunne Bierkade en haar directe omgeving is het verhaal over de Gouden Eeuw goed te vertellen. Beleef hier de Gouden Eeuw met lezingen, proeverijen, tentoonstellingen, workshops, rondleidingen, boottochten, wandelingen en fietstochten.

Het programma is ook voor groepen vanaf 8 personen te boeken. Zo kunt u met uw groep Den Haag ontdekken. Vraag naar de mogelijkheden: 070 3220487.

Rondleiding in museum: Ontmoet De Hollandse Meesters – april t/m eind september

Welkom in het huishouden van Jan Steen! Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje van Den Haag aan de Dunne Bierkade en omgeving en bestaat uit een aantal zeer fraaie parels. Hier woonden en werkten wereldberoemde schilders, zoals Jan Steen, Jan van Goyen en Paulus Potter. Voel je thuis bij de Hollandse Meesters. Boeken? 070 3220487 of aan de balie van de VVV op het Spui 68. U kunt ook online boeken.

Rondleiding in het museum: Thuis in de Gouden Eeuw – april t/m eind september

Drie huizen (of bezienswaardigheden) van Hollandse Meesters en de stadstimmerman

Hier woonden en werkten een de architect Van Balckeneynde, de filosoof Spinoza en tal van Hollandse Meesters, zoals Jan van Goyen, Paulus Potter en Jan Steen. Maar dit was ook woongebied, een prachtig oud Hollands hofje en unieke stijltuinen doen ons hier aan herinneren. Tijdens dit arrangement bezoeken we drie van deze parels. Welke? in ieder geval het huis van Paulus Potter, Jan van Goyen en Jan Steen. Boeken? 070 3220487 of aan de balie van de VVV op het Spui 68. U kunt ook online boeken.

Jan Steens’ liefdesverhaal uit de Gouden Eeuw- 19 september 2019

Op Het is 370 jaar geleden dat de beroemde schilder Jan Steen met Margriet van Goyen, de dochter van de Hollandse Meester Jan van Goyen trouwde. Dit liefdesverhaal gaat over Jan Steen en zijn schoonfamilie. Het speelt zich af op de Dunne Bierkade in het huis van Jan van Goyen. Het is emotioneel, spannend en vooral bijzonder en past helemaal in de sfeer van de Gouden Eeuw, waarbij zowel extreme welvaart als armoede, ondernemerssucces en -falen grote gevolgen hebben en tot persoonlijke drama’s kunnen leiden.

Lezing, rondleiding en workshop – Een kijkje in de keuken bij de oud-Hollandse tegelcollectie – 28 september 2019

Op 28 september kunt u een kijkje in de keuken van het Van Balkeneynde Huis nemen. De keuken is een van de blikvangers van het Buitenmuseum. Geuren en smaken uit de Gouden Eeuw komen je tegemoet. In de zeventiende eeuw werden huizen van rijke burgers van plint tot plafond gedecoreerd.Op deze rondleiding nemen we de oud-Hollandse tegels uit de keuken van het van Balckeneynde Huis onder de loep. Hoe Hollands zijn tegels? en hoe is de collectie de tegels in het Van Balckeynde Huis tot stand gekomen? Het is mogelijk om deze rondleiding uit te breiden met een workshop ‘tegels beschilderen’.

Jan Steen op tafel, een food story art experience – 3 oktober 2019

Tijd voor een culinair feestje op de Dunne Bierkade! Met schilderijen en spreekwoorden van het werk van Jan Steen als leidraad is een zinnenstrelende en interactieve maaltijd samengesteld, waarbij er vanaf het voorgerecht tot het nagerecht een samenspel is van kunst en smaak. Een veelvoorkomend ingrediënt van de maaltijd is het Haagse bier van brouwerij De Kompaan.

Lezing Paulus Potter in Den Haag – Dierendag 4 oktober

Op 4 oktober is het dierendag. Een geschikt moment om aandacht te besteden aan de beroemdste dierenschilder van Den Haag, de Hollandse Meester Paulus Potter. Tijdens de bloeiperiode van de Gouden Eeuw, woonde hij een aantal jaar op de Dunne Bierkade. Hij schilderde hier aan De Stier en rond deze tijd is ook ‘ De straf van de jager’ geschilderd, waarbij een nachtmerrie-achtig tafereel zich voordoet: prooidier en jager hebben van functie gewisseld. Tijdens de lezing gaan we in op de Haagse tijd van Paulus Potter. 

Beleef de Gouden Eeuw in en rond Den Haag – 13 en 20 oktober

Den Haag is de stad van de Gouden Eeuw! Er is van deze historie nog veel te zien en te beleven. Zo kan u op 13 en 20 oktober op bezoek in de huizen van de roemruchte historische personen zoals Jan Steen, Jan van Goyen en Paulus Potter. Na een rondvaart in het kielzog van de trekschuit uit de Gouden Eeuw meren we aan bij Huygens’Hofwijck, het buitenhuis van de beroemde secretaris Constantijn Huygens en zijn zoon, de wetenschapper Christiaan Huygens.

Inleiding Van Gogh meets Van Goyen – 13 januari 2020 en op verzoek 

Speciaal op de geboortedag van Jan van Goyen organiseren we een ode aan Jan van Goyen door Vincent van Gogh. Het levensverhaal van de grote Haagse landschapskunstenaar wordt verteld in woord en beeld en is bovendien doorspekt van quotes van Van Gogh, die kernachtig en heel treffend verteld over de sfeer van de werken, de vernieuwende techniek, de vindingrijkheid van de kunstenaar en het kleurgebruik. Het betreft een korte lezing.

Inleiding en workshops – de tulpenmanie – 3 februari 2020 en op verzoek

Denk je aan Holland, dan denk je aan tulpen. Het verhaal van de ‘Nederlandse’ tulp gaat terug tot de zestiende eeuw. Vanaf de Gouden Eeuw was de liefde van onze voorvaderen voor de tulp onstuitbaar. Van Goyen kocht helaas een partij op nadat de markt op 3 februari 1637 al was ingestort en was een vermogen kwijt. Tulpenbollen konden kort voor die datum nog de waarde van een grachtenpand hebben…Naast een korte lezing (inleiding) is er een workshop, georganiseerd door S.A.M.E.

Bouwen aan vrijheid

Tijdens deze rondleiding staat het Hollands Classicisme van de Gouden Eeuw en de bouwkunst van Van Balckeneynde centraal. De rondleiding begint en eindigt in het Paulus Potterhuis aan de Dunne Bierkade 17 en voert ons langs de ateliers en woonhuizen van roemruchte schilders in het Oude Centrum. Speciale aandacht gaat uit naar de paleizen en woonhuizen die de stadstimmerman Van Balckeneynde bouwde in en rond Den Haag.

Meer inspiratie? De Haagse Gouden Eeuw, in woord en beeld, in klank en kleur

Uniek in de geschiedenis van Den Haag is dat zoveel stichtingen, musea en erfgoedinstellingen zich hebben verenigd rond een gezamenlijk thema. Hoewel het themajaar aansluit op het landelijke thema ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ heeft het Haagse themajaar een geheel eigen DNA. Alle activiteiten staan vermeld op www.haagsehistorie.nl. Ook is er een gezamenlijke folder verschenen die in het Buitenmuseum te verkrijgen is.

Naast deze programma-onderdelen kunt u ook bij ons terecht voor een gids die u en uw gezelschap meeneemt voor een wandeling door het Den Haag van de Gouden Eeuw en een wandeling door de Haagse Havens (met schilderijen van trekschuiten) .