2020: Twee Haagse Gouden Eeuwen

Rondleiding in museum: Ontmoet De Hollandse Meesters

Welkom in het huishouden van Jan Steen! Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje van Den Haag aan de Dunne Bierkade en omgeving en bestaat uit een aantal zeer fraaie parels. Hier woonden en werkten wereldberoemde schilders, zoals Jan Steen, Jan van Goyen en Paulus Potter. Voel je thuis bij de Hollandse Meesters. Boeken? 070 3220487 of aan de balie van de VVV op het Spui 68. U kunt ook online boeken.

Rondleiding in het museum: Thuis in de Gouden Eeuw

Drie huizen (of bezienswaardigheden) van Hollandse Meesters en de stadstimmerman

Hier woonden en werkten een de architect Van Balckeneynde, de filosoof Spinoza en tal van Hollandse Meesters, zoals Jan van Goyen, Paulus Potter en Jan Steen. Maar dit was ook woongebied, een prachtig oud Hollands hofje en unieke stijltuinen doen ons hier aan herinneren. Tijdens dit arrangement bezoeken we drie van deze parels. Welke? in ieder geval het huis van Paulus Potter, Jan van Goyen en Jan Steen. Boeken? 070 3220487 of aan de balie van de VVV op het Spui 68. U kunt ook online boeken.

Jan Steen op tafel, een food story art experience

Tijd voor een culinair feestje op de Dunne Bierkade! Met schilderijen en spreekwoorden van het werk van Jan Steen als leidraad is een zinnenstrelende en interactieve maaltijd samengesteld, waarbij er vanaf het voorgerecht tot het nagerecht een samenspel is van kunst en smaak. Een veelvoorkomend ingrediënt van de maaltijd is het Haagse bier van brouwerij De Kompaan.

Beleef de Gouden Eeuw in en rond Den Haag – voor groepen

Den Haag is de stad van de Gouden Eeuw! Er is van deze historie nog veel te zien en te beleven. Zo kan u in de herfst en winter op bezoek in de huizen van de roemruchte historische personen zoals Jan Steen, Jan van Goyen en Paulus Potter. Na een rondvaart in het kielzog van de trekschuit uit de Gouden Eeuw meren we aan bij Huygens’Hofwijck, het buitenhuis van de beroemde secretaris Constantijn Huygens en zijn zoon, de wetenschapper Christiaan Huygens.

Inleiding en workshops – de tulpenmanie – 3 februari 2020 en op verzoek

Denk je aan Holland, dan denk je aan tulpen. Het verhaal van de ‘Nederlandse’ tulp gaat terug tot de zestiende eeuw. Vanaf de Gouden Eeuw was de liefde van onze voorvaderen voor de tulp onstuitbaar. Van Goyen kocht helaas een partij op nadat de markt op 3 februari 1637 al was ingestort en was een vermogen kwijt. Tulpenbollen konden kort voor die datum nog de waarde van een grachtenpand hebben…Naast een korte lezing (inleiding) is er een workshop, georganiseerd door S.A.M.E.

Bouwen aan vrijheid

Tijdens deze rondleiding staat het Hollands Classicisme van de Gouden Eeuw en de bouwkunst van Van Balckeneynde centraal. De rondleiding begint en eindigt in het Paulus Potterhuis aan de Dunne Bierkade 17 en voert ons langs de ateliers en woonhuizen van roemruchte schilders in het Oude Centrum. Speciale aandacht gaat uit naar de paleizen en woonhuizen die de stadstimmerman Van Balckeneynde bouwde in en rond Den Haag.

Naast deze programma-onderdelen kunt u ook bij ons terecht voor een gids die u en uw gezelschap meeneemt voor een wandeling door het Den Haag van de Gouden Eeuw en een wandeling door de Haagse Havens (met schilderijen van trekschuiten) .