Workshops

Diverse workshops

In het Buitenmuseum worden diverse workshops gegeven. Er zijn workshops voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Kinderworkshop ‘Thuis bij Van Gogh’

Thuis bij Van Gogh is een bouwpakket van de zolderkamer van het huis van Van Gogh in Den Haag. Het pakket is eenvoudig in elkaar te zetten.  In het huis zijn kunnen de kinderen of jong volwassenen hun selfie plaatsen bij zijn vrouw, het kacheltje en het kindje in de wieg. Aan de wand hangen schilderijtjes, zijn eigen werk en het werk dat hij had hangen of wat hij gezien heeft in Den Haag. Hij kijkt uit op de wasplaats en de timmermanswerf. Hier is ook nog een timmerman. Verderop was de eenzame knotwilg. Die zag hij vast uit zijn raam. Dan is er nog het perspectiefraam bij zijn raam. Vanaf hier heeft hij de aquarel gemaakt die tegen de andere kant van het huis geplakt wordt. Precies centraalperspectief!

Workshop ‘Zelfportretten met Van Gogh’

Voordat we met deze workshop beginnen bezoeken we eest  de pop-up tentoonstelling over Van Gogh in Den Haag en het atelier. Vervolgens gaan we een zelfportret maken. Van selfie naar zelfportret; Van Gogh maakte wel 40 zelfportretten. Elke keer in een andere stijl. Leer over de verschillende manieren van schilderen in de negentiende eeuw en schilder in een door jouw gekozen stijl een portret van jezelf.

Workshop ‘Delfts blauwe tegels’

In de Oudhollandse keuken van het Van Balckeneynde Huis zijn talloze blauw-witte tegels te zien. Voorafgaand aan de workshop nemen we een kijkje in deze keuken uit de Gouden Eeuw, waar de geuren van specerijen je tegemoet komen. Er is op de tegels een grote verscheidenheid aan onderwerpen te zien: kinderspelen, Spaanse soldaten, diverse huizen, tulpen, de keizerskroon, granaatappels en Oranjebloesem. De hele geschiedenis van de Oudhollandse tegel passeert de revue. Na een korte rondleiding kunnen de tegels of tegeltableaus als inspiratie dienen om zelf aan de slag te gaan en zelf een tegel te beschilderen. De tegels die hiervoor gebruikt worden zijn al afgebakken. Met sjablonen, poeder, kwasten en verf gaan we een tegel beschilderen. Delfts Blauw? Het is mogelijk, maar het kan ook een Goudse of Haagse worden!