Persbericht

PERSBERICHT

12 september 2018

Vaararrangement ‘in het kielzog van Van Gogh‘

Op 23 september en 14 oktober organiseert de Vincent van Gogh Experience Den Haag samen met De Ooievaart, Haagse rondvaart een vaararrangement waarin dieper wordt ingegaan op de Haagse jaren van Vincent van Gogh.

Bijna zes jaar woonde en werkte van Gogh in deze stad. Als 16-jarige begon hij een loopbaan als kunsthandelaar in opleiding bij zijn oom op de Plaats. Hij maakte hier  kennis met de wereld van de kunst. Later ontdekt hij als beginnend kunstenaar in Den Haag de beginselen van de kunst met zijn eigen pen, potlood, aquarel- en olieverf.

Tijdens dit arrangement  treden we in het kielzog van Vincent van Gogh. We varen rond het oude centrum van Den Haag en komen talloze plekken tegen waar Van Gogh over heeft geschreven of die hij tot onderwerp van zijn kunstwerken verkoos. Door de ogen van Van Gogh ontdekken we het 19e eeuwse Den Haag.

Naderhand gaan we op bezoek bij de tentoonstelling in het Jan van Goyenhuis van het Buitenmuseum. Hier is een pop-up tentoonstelling over het Haagse werk van Vincent van Gogh.De tentoonstelling brengt een ode aan de 6 jaar die Van Gogh in Den Haag doorbracht en is in zes talen vertaald. Het Haagse werk is van een totaal ander karakter dan zijn beroemde Franse werk, maar was voor Nederland qua onderwerpskeuze net zo vernieuwend. Arbeiders, de achterkant van de vervuilende fabrieken, de zelfkant van de maatschappij, het waren onderwerpen die anderen in Den Haag meden, maar die Van Gogh interessant vond en ons een beladen beeld geven van de 19e eeuwse maatschappij. 

Praktische informatie

 • combinatie varen en bezoek Buitenmuseum duur: 2 uur en 30 minuten
 • 23 september en 14 oktober aanvang boottocht 15.00 uur
 • aanvang bezoek tentoonstelling 16.30 uur
 • prijs: €19,50 per volwassenen, €10,00 per kind, inclusief koffie/koek in Buitenmuseum
 • Vertrek: Bierkade 18B (havenkantoor)
 • Aankomst: Dunne Bierkade 17 (Paulus Potterhuis)
 • Meer informatie en boeken: https://www.ooievaart.nl, 070 4451869 of het Buitenmuseum: 070 – 3220487
—————————————-
1 september 2018

Open Monumentendag in het Buitenmuseum

Het Paulus Potterhuis – Dunne Bierkade 17 
Zaterdag 8 september 
vioolconcertjes: 12.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur. 
 
Tijdens Open Monumentendag zijn veel prachtige monumenten in het oude centrum van Den Haag te bezichtigen. Het thema is dit jaar ‚In Europa‘. Het accent ligt op wat ons bindt. Het Buitenmuseum, schilderrijk Den Haag organiseert tijdens haar vaste openingstijden op zaterdag 8 september om 12.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur speciaal met dit thema een aantal vioolconcerten in Het Paulus Potterhuis op Dunne Bierkade 17.

Woonhuizen, muziek en wereldberoemde schilders op de Dunne Bierkade
U geniet van een van de concertjes in het woonhuis van de dierenschilder Paulus Potter. Hij schilderde hier het beroemdste schilderij ‘De Stier‘. Paulus Potter woonde enkele jaren in het pand en leerde er zijn echtgenote en buurmeisje Adriana van Balckeneynde kennen. Terwijl u van de muziek geniet kunt u de fraaie plafondschilderingen van de paleizendecorateur Stortenbeker of de levensgrote ‚Stier van Potter‘ bewonderen (replica). Paulus Potter draait zich even naar u toe vanaf zijn nog lege schildersdoek.

Muziek speelde een bindende rol, passend bij de intieme sfeer van het familieleven in de woonhuizen van deze wereldberoemde schilders. In de schilderkunst van de Gouden Eeuw werd het verbindende karakter van de muziek soms figuurlijk opgevat. Zo leert Jan Steen ons dat. Hij is de schoonzoon van de huurbaas van Paulus Potter, Jan van Goyen. Het gezin woonde in het pand ernaast. Jan Steen schilderde een huwelijksschilderij waarop de dochters van Van Goyen en echtgenote Annetje van Goyen musiceren. Het schilderij toont de zes echtelieden die een goed huwelijks leven leiden. Ze zijn met elkaar in harmonie. De tekst op de virginaal luidt: Musica pellit curas ofwel muziek verdrijft de zorgen en (Soli) Deo Gloria, een spreuk waarbij de muziek als werk van God beschouwd wordt. Componist Johann Sebastian Bach (1685 -1750) ondertekende zijn werk met deze woorden. De musici, die deze zaterdag optreden waaronder Godelieve Voorhoeve zullen werken ten gehoor geven van deze componist en van de Oostenrijkse Joseph Haydn  (Rohrau, 31 maart 1732 – Wenen, 31 mei 1809)  en de Franse componist en violist uit de barok, Jean-Marie Leclair (Lyon, 10 mei 1697 – Parijs, 22 oktober 1764).


Bij andere locaties van het Buitenmuseum, schilderrijk Den Haag kunt u tevens op bezoek, zoals bij het Heilige Geesthofje op de Paviljoensgracht, het museumschip Hendrina Johanna aan de Bierkade en het -achter het Paulus Potterhuis gelegen- historisch tuinencomplex (Dunne Bierkade 16 t/m 20 en 28).

14 april 2018

Wandeling ‚Vergeten vrijheid, Spinoza in verzet‘

Het vieren van onze nationale vrijheid op 4 en 5 mei biedt  een uitgelezen moment om stil te staan bij de vraag welk verzet nodig is om onze vrijheden te behouden. Daarom organiseert Natuurlijk Nicole op vrijdag 4 mei – 17.00-19.30 uur de wandeling “vergeten vrijheid, Spinoza in verzet” door het centrum van Den Haag. De wandeling voert ons langs het huis, beeld en graf van één van onze grote vrijheidsdenkers: Spinoza. Nicole staat stil bij het erfgoed en de denkbeelden van Spinoza en andere grootheden uit de zestiende en zeventiende eeuw, zoals Thomas More en Erasmus. Halverwege de tocht wordt een bezoek gebracht aan  het Buitenmuseum. 

Entree:
€ 12,50

Bezoekadres:

Vertrekpunt bij Filmhuis Den Haag, Spui 191, 2522 BN Den Haag.

Boeken:

06-26668727

Aansluitend mogelijkheid om gezamenlijk Dodenherdenking te ervaren bij het Joodse monument op Rabbijn Maarssenplein en vervolgens naar Theater na de Dam voorstelling in Theater aan het Spui.

In het kader van de Haagse Vrijheidsweken is een heel gevarieerd programma samen gesteld met activiteiten die betrekking hebben op de centrale thema’s: vrijheid, WO II, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Deze wandeling en het bezoek aan het Buitenmuseum zijn daar een onderdeel van. Het Buitenmuseum geeft aandacht aan het erfgoed van Spinoza.  Meer informatie  over de Haagse vrijheidsweken vindt u op de website: http://www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl/

PERSBERICHT

Een echte Van Gogh?

Kunstliefhebber Gerhard ten Hoopen vertelt 2e Pinksterdag, maandag 21 mei om 16.30 uur in het Paulus Potterhuis over een schilderij dat zou zijn geschilderd door Vincent van Gogh. Het schilderij werd in een schuur in Noord-Brabant gevonden in het plaatsje Etten, waar Vincent van Gogh woonde in het jaar voordat hij naar Den Haag verhuisde. Het schilderij lijkt een van Gogh, geïnspireerd door het schilderij ‘De Arenleesters’ van Millet. Jaren geleden is het schilderij wetenschappelijk onderzocht. Hieruit bleek dat het aannemelijk was dat het om een authentiek schilderij ging. Toch werd het door een kunsthistoricus afgewezen. Welke argumenten lagen daar aan ten grondslag en kunnen deze argumenten inmiddels weerlegt worden?

Het schilderij is een voorloper op wat Van Gogh in zijn Haagse periode maakt. Het Haagse werk is van een totaal ander karakter dan zijn beroemde Franse werk, maar was voor Nederland qua onderwerpskeuze net zo vernieuwend. Arbeiders, de achterkant van de vervuilende fabrieken, de zelfkant van de maatschappij, het waren onderwerpen die anderen in Den Haag meden, maar die Van Gogh interessant vond en ons een beladen beeld geven van de 19e eeuwse maatschappij.

Het Haagse werk van Van Gogh is goed in een internationale context te plaatsen. In Engeland, Frankrijk en Duitsland werden dergelijke onderwerpen door kunstenaars niet geschuwd. Van Gogh volgde deze kunst met belangstelling en had hiervan een uitgebreide verzameling prenten. In Frankrijk werd het harde bestaan van het boerenleven zelfs verheven tot icoon van een kunstbeweging. Dit gebeurde met name door de werken van Millet, een kunstenaar die door Van Gogh werd gezien als zielsverwant en wiens werk hij kopieerde.

Lezing combineren met vaartocht?

U kunt de lezing combineren met een themavaart over de Haagse jaren van van Gogh. Bijna zes jaar woonde en werkte hij in deze stad. Als 16-jarige kunsthandelaar in opleiding maakte hij hier kennis met de wereld van de kunst. Later wortelt en groeit Van Gogh als beginnend kunstenaar nog meer in het Haagse stadsleven. Met brieven, aquarellen, tekeningen en zijn eerste schilderijen in de (virtuele) hand treden we in het kielzog van Vincent van Gogh. 

Praktische informatie

 • Combinatie varen en lezing duur: 2 uur en 30 minuten
 • 2e Pinksterdag 21 mei aanvang boottocht 15.00 uur
 • aanvang lezing 16.30 uur einde 17.30  uur.
 • Prijs: €19,50 per volwassenen, €10,00 per kind, inclusief koffie/koek in Buitenmuseum
 • Vertrek: Bierkade 18B (havenkantoor)
 • Aankomst: Dunne Bierkade 17 (Paulus Potterhuis)

Vincent van Gogh Experience

Paulus Potterhuis

Dunne Bierkade 17

Boeken: 070 – 3220487

————————————————————————————